Nummer 8

Dit nummer verscheen eind september 2017 met Voedselvoorziening als thema en is alleen nog digitaal verkrijgbaar.



Redactioneel

Cover PM 8

Met de fipronil-zwendel dendert de zoveelste voedselcrisis over ons heen, telkens met grote publieke verontwaardiging, maar spijtig genoeg is deze bij de meeste mensen maar tijdelijk.

Gelukkig zijn er steeds ook mensen bij wie het genoeg is geweest en die op zoek gaan naar alternatieven. En dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo evident, maar daar proberen we met het Permacultuur Magazine elke keer weer bij te helpen.

Deze editie gaat over voedselvoorziening en weidt uit over verschillende aspecten die zijdelings hiermee verbonden zijn. Zo bekijkt onze longread de verschillende mogelijkheden om lokaal en seizoensgebonden te kopen en deze alternatieven schieten ondertussen als paddenstoelen uit de grond.

Je kan natuurlijk ook beslissen om je groenten (gedeeltelijk) zelf te kweken, zodat je zeker weet wat je eet. Een hulpmiddel hiervoor is het artikel over combineren in een permacultuurtuin of de eerste recensie van dit magazine: Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin.

De tweede recensie bekijkt het boek van Vandana Shiva waarin zij dieper ingaat op de werking van ons mondiaal voedselsysteem, met al de problemen die ermee gepaard gaan. Uiteraard biedt Vandana ook vele oplossingen, maar het blijft toch enigszins deprimerende lectuur.

De vaste rubrieken zoals de plantbespreking en de helpende plant zijn uiteraard ook op post, er is zelfs nog een vaste afspraak bijgekomen. Vanaf nu is er ook telkens een bespreking van een dier, want ook deze zijn uitermate belangrijk in elk ecosysteem. Het eerste diertje dat we bekijken is de libel.

In onze serie over de permacultuurprincipes zitten we al bij het zevende principe en dat handelt over patronen. Ook hier is een duidelijke toepassing weggelegd op onze voedselvoorziening. Het is immers heel belangrijk om bij een ontwerp (van bijvoorbeeld een voedselsysteem) te weten dat een schaalvergroting maar enkele keren kan doorgevoerd worden. Je moet durven stoppen met groeien of zelfs inkrimpen om de optimale schaal te behouden. Een fase waarin we bij het huidige systeem duidelijk zijn aanbeland. Maar wie durft dat luidkeels te roepen in het huidige economische systeem?

Bij de discussie pikken we in op de steeds groter wordende interesse in vleesvervangers. Het is perfect mogelijk om zonder vlees te leven, maar kan je dit gewoon weglaten uit je eetpatroon of heb je een vleesvervanger nodig? En wat is een goede vleesvervanger? Voldoende stof voor een geanimeerd gesprek!

Als laatste is er ook onze fotoreportage waarin we deze keer verschillende methodes tonen om je voedsel te conserveren. Want voedsel zelf kweken is een eerste stap, het zelf verwerken en bewaren is de volgende. Ik vermoed dat er enkele manieren van conserveren bij zitten die je nog niet kende!

Je leest het, het is weer een editie die inspeelt op de actualiteit en voldoende handvaten biedt om zelf aan de slag te gaan met de nodige achtergrond over het waarom, wat en hoe. Ik stel dan ook voor om snel deze bladzijde om te draaien, alle informatie in het magazine op te slorpen en een deel te worden van de oplossing!

Veel leesplezier,

Frank Anrijs

Ingezonden vraag

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema