Nummer 16

Dit nummer verscheen eind september 2019 met Bouwen en wonen als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 16

De titel ‘Bouwen en Wonen’ op de cover riep in je hoofd waarschijnlijk direct een beeld op over de inhoud van dit magazine. Vergeet echter niet dat het een permacultuur magazine is en dat ‘Bouwen en Wonen’ op vele manieren kan uitgewerkt worden!

Uiteraard behandelen we het bouwen van huizen, maar dan met stro en kalkhennep, twee materialen die enorm veel voordelen hebben ten opzichte van bakstenen en beton. Permacultuur is een synoniem voor ontwerpen, plannen en nadenken: dit doen we in het centrale artikel waar we wonen in de toekomst bekijken. Labland ontwikkelde hiervoor via het samenbrengen van verschillende experten 17 criteria voor wonen met een positieve impact op het klimaat. Een woonoptie in de toekomst is misschien wel een tiny house. Hoe je dit zelf simpel en goedkoop kan bouwen lees je in een interview met Raymond Wils.

Maar niet enkel mensen wonen op deze aarde: ook planten (smeerwortel en wilde marjolein) en dieren (het winterkoninkje en de regenworm) hebben hun plaats en functie in en op onze bodem. Wanneer je planten een thuis geeft in jouw tuin is het misschien nuttig om ook eens na te denken over de oorsprong van deze planten: de discussie over inheemse en uitheemse planten wordt in dit magazine in een ander daglicht geplaatst.

Als je groenten kweekt ken je het verschijnsel ongetwijfeld: je jonge groenten worden aangetast door allerlei insecten. Maar dit is eigenlijk niet meer dan normaal en je kan hier als tuinier zelfs trots op zijn: hoe deze verrassende redenering juist in elkaar zit kan je verderop in het magazine lezen!

Bouwen en wonen is de rode draad doorheen het magazine, maar er zijn nog veel andere onderwerpen om te ontdekken. Een uitstekend artikel over de besluitvorming van bijen kan ons mensen nog veel leren over samenwerken en beslissen. En niet alleen wij maar ook het politieke niveau zou best gediend zijn met extra kennis van de permacultuurprincipes bij het maken van plannen. Esmeralda geeft een voorbeeld hoe het beleid beter moet en kan omgaan met onze landschappen.

Laat je daarnaast nog verrassen door een leerzame fotoreportage en een tekst over het belang van verhalen in ons leven. Eigenlijk zit dit nummer weer tjokvol met leerzame en prikkelende artikelen, met daarnaast ruimte voor verwondering, rust en verbazing.

Neem de tijd om dit nummer te lezen, om alle artikelen de aandacht te geven die ze verdienen en geniet!

Veel leesplezier,

Frank Anrijs

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema