Nummer 26

Dit nummer verscheen eind maart 2022 met Insecten als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 26

Dit magazine is zoals altijd opgebouwd rond een thema. Op de cover heb je ongetwijfeld het onderwerp al gezien, de rode draad doorheen dit nummer is insecten. En dan verwacht je veel artikels over insecten. Die zijn er natuurlijk ook, maar achteraf valt op dat er nog een ander thema in verweven zit, een thema dat perfect past bij permacultuur en volgens mij de basis is van permacultuur en genieten van de natuur in het algemeen. Ik heb er zelfs een artikel aan gewijd: hoe meer je leert en kijkt, hoe meer verwondering je ervaart.

Het is echt opvallend hoe vaak verwondering en observeren naar voren komt: in het artikel over het verven van wol met planten, in de longread over hoe je insecten kan leren kennen, in het derde deel van de serie over ontwerpen, in de plantbespreking …

Minder over verwondering, maar wel over heel goed observeren van de insectenwereld gaat het artikel over biomimicry. Biomimicry is bij uitstek het observeren en leren van en over de natuur. Hieruit haal je dan allerlei ideeën die duurzame oplossingen bieden voor technologie, bouwen, wonen, watervoorziening en gereedschappen.

Een andere opkomende tak in de wetenschap is onderzoek naar insecten als mogelijke bron voor geneesmiddelen. Ook hier is observatie belangrijk, maar dan wel net op een andere manier.

En zo bereiken we een heikel thema, dat ook in dit magazine niet onder de mat wordt geveegd: de toekomst van insecten. Dat het er niet goed mee gaat, weet je ongetwijfeld al wel, maar we leggen toch nog even onze vinger op de wonde: waardoor zijn de insecten verdwenen? Maar omdat dit het permacultuurmagazine is, reiken we ook ineens een hoop oplossingen aan: tips om ze terug te krijgen, insecten aantrekken met een soortenrijk grasland en een aanzet om je tuin om te vormen tot een walhalla voor insecten.

Ondanks al deze aandacht voor insecten hebben we onze vaste rubrieken niet verwaarloosd: er zijn twee plantbesprekingen, je leert dat schietmotten geen motten zijn en wat wilgen allemaal kunnen naast hard groeien. Ook communicatie in deze polariserende tijden kan overduidelijk beter: echt luisteren vormt hier de basis.

Deze editie is een uitnodiging om je over te geven aan de wereld van insecten. Besef dat er dringende veranderingen nodig zijn voor een diersoort die weinig aandacht krijgt. Lees, laat je verrassen door de veelzijdigheid van insecten en schiet in actie om deze te redden. Want zonder insecten is er geen toekomst!

Frank Anrijs

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema