Nummer 25

Dit nummer verscheen eind december 2021 met Relaties als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 25

We leven in interessante, maar niet zo gemakkelijke tijden. Een schier eindeloze reeks problemen dient zich aan. Belangrijke problemen zijn die van de vervreemding en van verbroken relaties, die oorzaak zijn van mistoestanden en ziektes. Hoe gaan we daarmee om? 

Het aanbieden van oplossingen en voorbeelden brengt mensen meer in beweging dan onheilsboodschappen. Die laatste kennen we al. Creatieve oplossingen verzinnen, daaraan willen we werken. We leren van de natuur dat er veel verschillende vormen van relaties mogelijk zijn, als ze maar ten goede komen aan ‘leven’. Daarom moeten we aan allerlei verschillende relaties aandacht schenken zowel op persoonlijk als op maatschappelijk vlak, telkens met het doel leven te stimuleren.

Dit nummer bevat veel wegwijzers en invalshoeken om relaties te herstellen of aan te gaan op diverse terreinen. Een andere manier van kijken kan al verschil maken. Relaties in ecosystemen of relaties tussen mensen onderling, allemaal zijn ze belangrijk en waardevol. Meerdere artikels geven een inkijk in die domeinen, zoals het artikel over omgang met gevangenen, met jezelf, met burn-out, met natuur. Een blik in de geschiedenis leert ons meer over de evolutie van menselijke relaties, ook dat is behulpzaam. Uiteraard is het ontwerpproces belangrijk om relaties in je tuin te voorzien en daarover lees je meer in de reeks over ontwerpen.

Verder zijn er de vaste rubrieken over planten, dieren en tuinieren. Een inleiding in het thema is ondertussen ook een vaste waarde om je kennis over permacultuur uit te diepen. Tussen de diverse artikels door zorgen strip, cartoon en column voor een moment van bezinning, herademing of voor een glimlach. Verwondering is een ingrediënt om een relatie aan te gaan. Zo kan de beeldreportage je misschien dichter bij planten brengen. De beelden zijn slechts een kleine greep uit de talloze en uiteenlopende manieren die planten ontwerpen om hun zaden te verpakken en anderen te verleiden om die zaden bewust of onbewust te verspreiden. Gewoon fantastisch! 

Als je na het lezen het laatste blad omdraait, mijmer dan mee met de dichter en blijf nog even nagenieten …

Lucrèce Roegiers

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema