Nummer 19

Dit nummer verscheen eind juni 2020 met Moestuinieren als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 19

De moestuin. De groene smaak van permacultuur.

Moestuinieren is een constante in het Permacultuur Magazine. Naast de thematische artikelen krijg je in elk nummer enkele artikelen die gaan over technieken, ontwerp of onderhoud van je moestuin.

Toch wilden we het eens als thema nemen, omdat voor velen moestuinieren net de instap is om kennis te maken met permacultuur.

Permacultuur omvat veel meer dan moestuinieren: het sociale aspect, het groepsgebeuren, systeemdenken, een meer spirituele invalshoek, onderwijsmethoden, enzovoorts. Alle invalshoeken vind je terug in de permacultuurbloem zoals onder andere in het themanummer ‘bloemen’ beschreven is. In dit juninummer geven enkele artikelen een  blik op andere, oudere culturen die ons even doen stilstaan bij onze manier van leven. Maar we hebben het vooral over de moestuin als voedsel voor geest en lichaam, hoe je die tuin opstart, over doorlevende planten en hoe ze te vermenigvuldigen en nog veel meer. En eigenlijk, net nu we op dit moment weinig samen kunnen zijn omwille van de coronacrisis is werken in de moestuin een bezigheid waar je helende kracht kan uithalen.

Waar komt de term ‘moestuin’ vandaan? ‘Tuin’ komt van het oudnederlandse ‘tun’ dat omheining betekent, gemaakt van een tenen vlechtwerk. Later werd het woord gebruikt voor het stuk grond dat omheind was. ‘Moes’ betekent groente, gaar gekookt tot moes. Het nieuwe moestuinieren van Hans van Eekelen biedt ontelbare manieren om moestuinen in te richten. In de Middeleeuwen waren moestuinen vooral mooi geordende stukken grond aan kloosters en kastelen. De laatste jaren vinden vele varianten opgang: vierkantemetertuin, verticale moestuin, dakmoestuin, mandala, boomstructuur, Hügelkultur, mobiele moestuin in bakken en potten, modelmoestuin met een educatieve functie.

Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, is moestuinieren een zalige bezigheid, of het nu je vak is of je hobby. Een hobby waarbij het begint te kriebelen als de eerste zonnige voorjaarsdagen zich aandienen. Dan moet je je toch nog even inhouden, want te vroeg beginnen is niet altijd scoren. Tenzij je je een serre aanschaft die je de mogelijkheid geeft om vroeger te beginnen en langer te oogsten. En als je de wintermaanden gebruikt om je moestuinplan op te stellen, dan geniet je er een heel jaar van. 

Het is een aanrader voor iedereen om zich in het grote avontuur te storten en op een regeneratieve wijze een moestuin te houden. Daarover lees je meer in de boekbespreking van Zaaien met toekomst.

Karin Hanus

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema