Nummer 29

Dit nummer verscheen eind december 2022 met Gezondheid als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 29

Gezondheid! Als straks het nieuwe jaar begint, klinken we de glazen en wensen we elkaar een gelukkig en gezond 2023. Maar wat houdt die wens eigenlijk in? Daar proberen we antwoord op te geven in dit nummer van Permacultuur Magazine met als thema ‘gezondheid’.

Gezondheid is een breed begrip. Vanuit de ethische principes van permacultuur kijken we in dit nummer zowel naar de gezondheid van de Aarde als naar de gezondheid van de mens. Hoe deze twee met elkaar samenhangen, verkent Marc Siepman in de longread Planetaire gezondheid en menselijke gezondheid.

Nog steeds gaat er vooral veel geld en aandacht naar het bestrijden van ziekten en veel minder naar het voorkómen ervan. Menselijke gezondheid komt voort uit de vervulling van een reeks basisbehoeften: sociaal contact, lichaamsbeweging, waardering, gezonde voeding, slaap, schone lucht, zingeving … Inmiddels is wel bekend dat een gezonde leefstijl wonderen kan doen. Lucrèce Roegiers besteedt in haar artikel Gezond van de tuin tot op het bord dan ook aandacht aan gezonde voeding en met name de bereiding ervan.

Naast aandacht voor onze fysieke gezondheid, is er ook aandacht voor onze psychische en emotionele gesteldheid. Pascal Rijnart schrijft vanuit zijn ervaring als psycholoog over het Internal Family System Model. Razend interessant voor iedereen die geboeid is door de menselijke psyche.

Om gezond te zijn is het van groot belang om je in verbinding te voelen met anderen. Maar hoe zorgen we voor zo’n gemeenschapsgevoel? Daarover gaat het derde en laatste artikel in de reeks ‘Helende gemeenschappen’: Richtlijnen voor de communicatie.

Gezondheid gaat ons allen aan en kan vanuit heel veel verschillende kanten worden belicht. Lees daarom vooral ook de andere artikelen rond dit thema die ik hier nog niet genoemd heb.

Naast thema-artikelen hebben we ook weer onze vaste rubrieken, zoals de plantbespreking, dieren in de tuin en de beeldreportage. Het permacultuurportret is deze keer een beschrijving van Het Voedselmoeras in Den Haag, een mooi project dat is ontstaan tijdens een van de vele permacultuuropleidingen die in Nederland en Vlaanderen worden aangeboden.

In dit winternummer starten we met twee nieuwe reeksen. Martijn Ballemans trapt een reeks over voedselbossen af, een hot item in zowel Nederland als Vlaanderen. Willem Boon gaat de komende nummers de bloem van Holmgren bespreken aan de hand van een voorbeeld of project. Alle bloemblaadjes komen een voor een aan bod, te beginnen met ‘beheer van land en natuur’.

Volop leesvoer voor de lange winteravonden. We hopen dat je ervan geniet en vol inspiratie aan het nieuwe jaar begint.

Op je gezondheid!

Caroline Siepman

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema