Poelen

In ons juist verschenen nummer over ‘Insecten’ wordt herhaaldelijk aangehaald dat het aantal insecten sterk daalt. Er zijn vele oorzaken hiervoor, maar ook oplossingen! Een oplossing die sterk in opmars is, is het opnieuw aanleggen van poelen. Overal worden momenteel terug poelen uitgegraven. Niet in de hoeveelheden die er vroeger waren, maar hier kan jij … Lees meer

Stapelmuurtjes als huisvesting voor insecten en planten

Stapelmuurtjes als huisvesting voor insecten en planten

Voor mijn eigen project ‘Yggdrasil‘ ben ik constant op zoek naar verbetering, uitbreiding van onze randen en nieuwe technieken om de omstandigheden voor natuur te verbeteren. Dit jaar zou ik graag met een overschot aan kasseien, bakstenen en dakpannen enkele muurtjes aanleggen. Geen muurtjes in de klassieken zin, maar wel stapelmuurtjes, gebaseerd op de bekende ‘Dry stone walls’ die je ziet in Engeland, Ierland, Griekenland …

Lees meer

Zorg voor insecten

Zorg voor insecten

Een van de ethische principes in permacultuur is Zorg voor de Aarde. Zorg voor insecten is een element daarvan.

Bestuiving

Insecten zijn niet de lievelingsdieren van mensen. Er wordt flink wat geld uitgegeven aan de bestrijding ervan. We beseffen al te weinig dat insecten levensnoodzakelijk zijn om als mens te kunnen leven.

Lees meer

Onze beste wensen voor 2022!

We wensen je een nieuw jaar bruisend en sprankelend, stralend en schitterend, gezond en gelukkig, zorgeloos en prachtig, onder alle omstandigheden! Positief in de wereld staan, plezier vinden in kleine dingen, verbinding maken en banden smeden, opbouwend kritisch zijn, het zijn allemaal zaken die permacultuur in het hart draagt en we meer dan ooit kunnen … Lees meer

De relatie tussen mensen en de natuur

Het volgende nummer verschijnt rond 21 december en heeft als onderwerp ‘relaties’. Een belangrijke relatie om te bekijken is die tussen mens en natuur. Zeker in deze bizarre tijd met een pandemie als corona. Velen vluchten de natuur in op zoek naar afleiding. Natuurbeherende organisaties waren weinig enthousiast over de grote toeloop van mensen in natuurgebieden tijdens de lockdowns. Al dat volk vertrapte de boel maar, verstoorde het wild en produceerde tonnen afval en rotzooi. Vooral boswachters ergerden zich aan de drukte. Begrijpelijk misschien, maar toch een wat paradoxale houding. Meer mensen betekent toch immers meer draagvlak voor de natuur?

Lees meer

Tuinieren voor gezondere darmen

Tuinieren voor gezondere darmen

Deze week een podcast beluisterd over de invloed van tuinieren op onze darmen en dus onze gezondheid. Niet veel nieuwe dingen gehoord, maar altijd goed om er nog eens aan herinnerd te worden! Tuinders zijn over het algemeen gezonder en leven langer, maar pas onlangs realiseerde men zich dat dit niet alleen is omdat we een actieve hobby hebben, maar dat we ons immuunsysteem beïnvloeden door contact met aarde en microben overal in onze tuin.

Michael Mosley deelt de ‘hygiënehypothese’ en hoe we ons immuunsysteem ten goede kunnen beïnvloeden, door middel van gezonde voedingsgewoonten en tijd buitenshuis. Al deze activiteiten komen ten goede aan wat bekend staat als ons microbioom, een vitaal onderdeel van onze darm dat ontstekingen onder controle houdt en ons helpt om chronische ziekten zoals kanker, veroudering of dementie te bestrijden.

Lees meer

Een kijkje nemen bij David Holmgren?

Een kijkje nemen bij David Holmgren?

David Holmgren ligt mee aan de basis van permacultuur, al doet zijn naam bij velen geen belletje rinkelen. Hij heeft echter een grote invloed gehad op de invulling van permacultuur, en zijn boek ‘Permaculture: Principles and Pathways Beyond Sustainability’ heeft een grote invloed gehad op de permacultuurbeweging buiten de landbouw.

Lees meer

Wist je dat … ?

Wist je dat er bij elk magazine dat uitkomt telkens ook twee artikels gratis te lezen zijn? Je kan deze artikels op de website vinden, bij het overzicht van de reeds verschenen nummers. Daarnaast kan je ook het redactioneel lezen, samen met de boekbespreking.

De gratis artikels geven een beeld van het soort artikels dat je kan lezen in het magazine, de beschikbare artikels worden willekeurig gekozen en zijn zeer divers.

Lees meer

Straffe stoten van dieren!

Straffe stoten van dieren!


Doorheen de evolutie hebben dieren uiteenlopende strategieën ontwikkeld om zich te verdedigen tegen aanvallers. De eenvoudigste zijn weglopen of verstoppen, maar de dierenwereld is oneindig ingenieus. Zo kan een salamander zijn staart afbreken zodat hij kan wegvluchten. Maar het blijft niet zo simpel. De staart blijft nog even naspartelen zodat de jager niet direct door heeft dat de salamander weg is en hij naar zijn maaltijd kan fluiten. De salamander is ondertussen weg en kan rustig zijn staart opnieuw laten volgroeien. Met aanwezigheid van alle zenuwen en normale werking!

Lees meer