Zelf een bijenzwerm aantrekken in je tuin?

Bijen hebben het moeilijk. Ze helpen kan op vele manieren, waaronder het planten en voorzien van bloemen op alle mogelijke momenten van het jaar. Maar huisvesting voorzien is ook belangrijk. Zwermen opvangen die op zoek zijn naar een goede thuis kan ook helpen. Hoe je dat doet zie je in de video hieronder! Video Deze … Lees meer

Het belang van water in de tuin

Bekijk eender welke doorsneemoestuin van een gangbare tuinier, de kans dat je een poel gaat aantreffen is bijzonder klein.
Een waterpartij, en liefst dan nog een vijvertje voor enkele siervissen, hoort volgens de meesten thuis in een siertuin, niet in een moestuin.
Maar zelfs in de meeste natuurlijke moestuinen wordt er geen ruimte voorzien voor water. Nochtans is water de basis van enorm veel leven. Bovendien levert een poeltje extra randen op, wat bijdraagt aan de diversiteit van planten en dieren en zo aan een betere moestuin.

Lees meer

Uitgebreide informatie over voedselbossen

Info over voedselbossen?

Voedselbossen.
Er wordt zeer veel over gezegd de laatste jaren en zeker in Nederland ook veel aan gedaan. Is het altijd op de juiste manier? Is het vanuit het juiste startpunt? Kan je vanaf nul beginnen? Of vorm je best een bestaand bos om? Zijn alle bodems geschikt? Is het mogelijk om met een voedselbos je kost te verdienen?

Lees meer

Douwe Beerda over voedselbossen

Douwe Beerde over voedselbossen

Als je mij al een tijdje volgt, zowel hier als via Yggdrasil, dan weet je dat ik constant op zoek ben naar nieuwe boeken, podcasts, artikels … omdat op die manier je visie niet vernauwt maar open blijft. Je vermijdt (of ik probeer het toch) zo een tunnelvisie of dogma-denken waardoor je je eigen denken steeds kan blijven bijsturen.

Lees meer

Zelf zaden kweken? Enkele tips om goed te starten!

Zelf zaden kweken? Enkele tips om goed te starten!

Zelf zaden kweken heeft vele voordelen en past perfect in kringlooptuinieren en permacultuur. Zelf zaden kweken gaat over veel: liefde voor tuinieren, delen, ontwikkelen van lokale rassen, weerwerk tegen de opkomst van hybrides en GGO’s, plezier in de tuin, het vervolledigen van de cirkel van het leven.

Lees meer

Voorjaarsonkruiden zijn op vele manieren belangrijk

Voorjaarsonkruiden zijn op vele manieren belangrijk

In het boek ‘Gezonder leven met geneeskrachtige kruiden’ van Barbara en Peter Theiss staat het volgende:

‘… in de 6de eeuw voor Christus, ten tijde van Gautama Boeddha, leefde er in India een man, genaamd Jivaka.

Zeven jaar lang kreeg hij onderricht van zijn meester, die arts en genezer was; op een dag vroeg hij zijn leraar wanneer de tijd gekomen zou zijn dat ook hij mensen mocht genezen. In plaats van een antwoord gaf de meester hem een opdracht: “Ga naar buiten, de natuur in en breng alles wat geneeskrachtig is mee terug.”

Jivaka ging op pad.

Toen hij na drie dagen terugkwam, zie hij tegen zijn meester: “ de opdracht, zoals u die mij gegeven hebt is onuitvoerbaar. Wat ik aan geneeskrachtigs gevonden heb, kan ik onmogelijk dragen want alles in de natuur is geneeskrachtig, iedere plant is een geneeskrachtige plant en ook elk dier en elk mineraal is heilzaam.”

Deze ontdekking was hetgeen hij als toekomstig genezer diende te weten.
Dit inzicht hebben de grote natuurgenezers van alle tijden en culturen gemeen.
Ze hebben allen een rotsvast vertrouwen in de natuur…’

Lees meer

Hoe kinderen los krijgen van tv, tablet en smartphone

Het laatste jaar is zwaar geweest voor iedereen, maar zeker kinderen hebben zwaar geleden onder alle restricties. Afgesloten van alle activiteiten, vrienden en school. Nog meer georiënteerd op tablet en smartphone, nog meer online en minder in contact met omgeving en bij uitbreiding met de natuur.

Lees meer

Wat is natuurlijk imkeren eigenlijk?

Een video die een tijd geleden in mijn mailbox binnenviel probeert een antwoord te geven op wat natuurlijk imkeren nu juist is en waarin het verschilt met klassiek imkeren. Aan het woord is Lode Devos, gepassioneerd spreker en ambassadeur van natuurlijk imkeren. Hem bezig horen over bijen doet je direct zin krijgen om zelf te … Lees meer

Afval vermijden? Weiger, Hergebruik en Recycleer.

Sinds de jaren ‘70 van vorige eeuw worden we voortdurend geplaagd door het probleem van afval: illegaal storten, afval langs de wegen, in greppels en bossen … En het stapelt zich op: hoge afvalbergen, oceanen vol plastiek, samenklittend tot eilanden ter grootte van naar schatting 34 keer Nederland (Wikipedia). Als ophaaldiensten staken, zoals enkele jaren geleden in Napels, stikt men in het afval, het wordt onleefbaar. Meestal is het afval niet zichtbaar, het wordt overal weggehaald. Het gevolg daarvan is dat we er ons niet van bewust zijn hoeveel afval we produceren.
Het wordt snel weggewerkt via ophaaldiensten, werknemers die stranden, straten en bermen voortdurend opruimen en af en toe ‘opruimacties’ van vrijwilligers.

Lees meer

Wij zoeken een social media expert!

De redactie van het magazine bestaat uit vrijwilligers, dat weet je ondertussen al wel. En dat een privé-situatie fluide is en van jaar tot jaar verandert, dat merk je zelf ook wel. Beide zaken samen zorgen ervoor dat de tijdsbesteding van de redactie verschuift doorheen de jaren. En dat we keuzes moeten maken in de zaken die we aanpakken.

Lees meer