Het is veel efficiënter het aan de natuur over te laten.

Permacultuur is samenwerken met de natuur en de natuur zoveel mogelijk zelf laten doen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wij zitten immers vaak nog heel erg vast aan de idee dat wij mensen het beter, sneller, effectiever kunnen. Als er bijvoorbeeld luizen of andere planteneters aan ‘onze’ groenten of fruit eten, zijn we geneigd … Lees meer

Bijen en hun invloed op tuinieren

Bijen en hun invloed op tuinieren

Bijen. Het zijn toch heel fascinerende beestjes. We hebben op Yggdrasil sinds enkele jaren een Perone-kast staan met een bijenzwerm in. Het is een heel grote kast, volgens alle imkers die ik gesproken heb de afgelopen jaren ook niet echt de ideale kast om bijen in te houden.

Toch is het een soort bijenkast die in het Andes-gebergte veel gebruikt wordt en de bijen helemaal hun eigen ding laat doen.

En kijk, tot onze grote vreugde heeft ons bijenvolk de voorbije winters overleefd en vliegen ze nu druk heen en weer om hun aantallen te vergroten en voldoende reserves op te slaan voor komende winter.

Lees meer

Permacultuur praktijk: inspiratie nodig?

Permacultuur praktijk: inspiratie nodig?

Zelf permacultuur actief toepassen in je tuin en leven is niet zo evident. Er is veel over geschreven, maar dit is vaak vanuit een theoretisch standpunt. Er staan vaak wel praktische toepassingen bij, maar ook deze hebben meestal nog niet de tand des tijds doorstaan. Of het dus allemaal wel zo in zijn werk gaat als beschreven staat is daarom een open vraag en vormt vaak een drempel om zelf aan de slag te gaan.

Lees meer

Herstellende landbouw: Een interview met Mark Shepard!

Wanneer je het boek van Mark Shepard (Herstellende landbouw) gelezen hebt, was je waarschijnlijk heel enthousiast over de inhoud. Maar je had misschien ook nog wel wat vragen of je wou over sommige zaken wat meer weten. Video Onderstaande video zal je dan zeker interesseren en geeft misschien wel die antwoorden op je vragen: Deze … Lees meer

Wat permacultuur niet is … en wel is (deel 2)

De tekst hieronder van Toby Hemenway is ingekort en vertaald. Het origineel kan je hier vinden: What Permaculture isn’t – and Is. Dit is het tweede deel, deel een kan je hier vinden: Deel 1 Toby Hemenway is o.a. de auteur van het uitstekende boek ‘Gaia’s garden. A guide for homescale permaculture’. Wat permacultuur niet … Lees meer

Permacultuur: enkel in de tuin?

Permacultuur: enkel in de tuin?

De naam permacultuur zegt op zich niet veel, en wordt tegenwoordig als modewoord te pas en te onpas gebruikt. Oorspronkelijk waren er drie ethische principes die opgesteld zijn na observatie van complexe ecosystemen en natuurvolkeren.

Drie ethische principes

Deze drie ethische principes – zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen – werden in hoofdzaak opgesteld als antwoord op problemen zoals erosie, verwoestijning en de gevolgen van monocultuur. Bij ons zijn deze vertaald naar het kweken van voedsel in de moestuin.

Lees meer

Onze Jubileumactie loopt op zijn einde!

Je hebt het misschien her en der zien verschijnen: wij hebben een spectaculaire actie lopen tijdens de maand juni! Tijdelijk (tot het einde van de maand) kan je alle nummers die de laatste 5 jaar verschenen zijn digitaal aankopen tegen een spotprijs: 10 euro. Het is een actie om het vijfjarige bestaan van het magazine … Lees meer

Wat na COVID-19? Verandert er iets?

De corona-crisis is in een vernietigend tempo over Europa gegolfd. Op enkele weken tijd is de wereld rondom ons compleet veranderd. Het lijkt misschien al lang geleden, maar 2 maand geleden kon je iemand nog gewoon een hand en, ongelooflijk maar waar, zelfs een kus geven en werd je niet paniekerig bekeken wanneer je kuchte in de winkel.

Lees meer