Wat is natuurlijk imkeren eigenlijk?

Een video die een tijd geleden in mijn mailbox binnenviel probeert een antwoord te geven op wat natuurlijk imkeren nu juist is en waarin het verschilt met klassiek imkeren. Aan het woord is Lode Devos, gepassioneerd spreker en ambassadeur van natuurlijk imkeren. Hem bezig horen over bijen doet je direct zin krijgen om zelf te … Lees meer

Afval vermijden? Weiger, Hergebruik en Recycleer.

Sinds de jaren ‘70 van vorige eeuw worden we voortdurend geplaagd door het probleem van afval: illegaal storten, afval langs de wegen, in greppels en bossen … En het stapelt zich op: hoge afvalbergen, oceanen vol plastiek, samenklittend tot eilanden ter grootte van naar schatting 34 keer Nederland (Wikipedia). Als ophaaldiensten staken, zoals enkele jaren geleden in Napels, stikt men in het afval, het wordt onleefbaar. Meestal is het afval niet zichtbaar, het wordt overal weggehaald. Het gevolg daarvan is dat we er ons niet van bewust zijn hoeveel afval we produceren.
Het wordt snel weggewerkt via ophaaldiensten, werknemers die stranden, straten en bermen voortdurend opruimen en af en toe ‘opruimacties’ van vrijwilligers.

Lees meer

Wij zoeken een social media expert!

De redactie van het magazine bestaat uit vrijwilligers, dat weet je ondertussen al wel. En dat een privé-situatie fluide is en van jaar tot jaar verandert, dat merk je zelf ook wel. Beide zaken samen zorgen ervoor dat de tijdsbesteding van de redactie verschuift doorheen de jaren. En dat we keuzes moeten maken in de zaken die we aanpakken.

Lees meer

Wat is permacultuur en hoort in het magazine?

Wat is permacultuur en hoort in het magazine?

In normale tijden hebben we in de periode september – oktober een overleg met de redactie van het magazine. We trekken dan naar TuinJoop T-huis, waar we hartelijk ontvangen worden en verwend worden met allerlei versnaperingen, drinken en eten.

Op zo’n dag overlopen we wat lopende zaken, maar trekken we altijd tijd uit om een onderwerp dieper uit te spitten. Deze keer was het de bedoeling om te kijken of en welke criteria we konden volgen bij het bepalen of een artikel of onderwerp geschikt is voor het magazine. Het is een permacultuur magazine, dus moet het artikel een verband houden hiermee. Maar omdat permacultuur een allesomvattend ontwerpsysteem is, wordt het soms een grijze zone.

Ook is de interpretatie van de principes voor velen anders, wat het kwalificeren bemoeilijkt. Een moeilijk onderwerp dus wat wel voor wat vonken kan zorgen, iets wat we in het verleden al ervaren hebben.

Lees meer

Het is veel efficiënter het aan de natuur over te laten.

Permacultuur is samenwerken met de natuur en de natuur zoveel mogelijk zelf laten doen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wij zitten immers vaak nog heel erg vast aan de idee dat wij mensen het beter, sneller, effectiever kunnen. Als er bijvoorbeeld luizen of andere planteneters aan ‘onze’ groenten of fruit eten, zijn we geneigd … Lees meer

Bijen en hun invloed op tuinieren

Bijen en hun invloed op tuinieren

Bijen. Het zijn toch heel fascinerende beestjes. We hebben op Yggdrasil sinds enkele jaren een Perone-kast staan met een bijenzwerm in. Het is een heel grote kast, volgens alle imkers die ik gesproken heb de afgelopen jaren ook niet echt de ideale kast om bijen in te houden.

Toch is het een soort bijenkast die in het Andes-gebergte veel gebruikt wordt en de bijen helemaal hun eigen ding laat doen.

En kijk, tot onze grote vreugde heeft ons bijenvolk de voorbije winters overleefd en vliegen ze nu druk heen en weer om hun aantallen te vergroten en voldoende reserves op te slaan voor komende winter.

Lees meer

Permacultuur praktijk: inspiratie nodig?

Permacultuur praktijk: inspiratie nodig?

Zelf permacultuur actief toepassen in je tuin en leven is niet zo evident. Er is veel over geschreven, maar dit is vaak vanuit een theoretisch standpunt. Er staan vaak wel praktische toepassingen bij, maar ook deze hebben meestal nog niet de tand des tijds doorstaan. Of het dus allemaal wel zo in zijn werk gaat als beschreven staat is daarom een open vraag en vormt vaak een drempel om zelf aan de slag te gaan.

Lees meer

Herstellende landbouw: Een interview met Mark Shepard!

Wanneer je het boek van Mark Shepard (Herstellende landbouw) gelezen hebt, was je waarschijnlijk heel enthousiast over de inhoud. Maar je had misschien ook nog wel wat vragen of je wou over sommige zaken wat meer weten. Video Onderstaande video zal je dan zeker interesseren en geeft misschien wel die antwoorden op je vragen: Deze … Lees meer