Nummer 1

Dit nummer verscheen eind december 2015 met Bodem als thema en is alleen nog digitaal verkrijgbaar.Redactioneel

Cover PM 1

Hier is ’m dan: het eerste nummer van het Permacultuur Magazine! Na de succesvolle lancering van ons nulnummer eind juni bleek al vlug dat we er volledig voor konden gaan. We waren van de partij op het Permacultuur Festival en merkten dat ons magazine goed werd gesmaakt. We kregen zin in meer … Financieel staan we er goed voor en het minimum aantal abonnees voor 2015 is behaald. Ons team is uitgebreid met twee nieuwe enthousiaste vrijwilligers, Chantal uit Nederland en Dirk uit België: ons beeldredactieteam. Meer en meer mensen bieden zich aan om op één of andere manier mee te werken: als auteur, als communicatiestrateeg, … Inmiddels zijn we een formele structuur in de vorm van een vzw uit de grond aan het stampen. Een tijdschrift maken is echt wel veel meer dan interessante stukjes schrijven, zo blijkt!

2015: het Jaar van de Bodem. Logisch dus dat dit eerste nummer ‘de bodem’ als thema zou hebben. De grond onder onze voeten is immers van cruciaal belang bij permacultuur: het is de basis van het leven, het fundament van ons voedsel. Het lijkt zo eenvoudig, die aardedeeltjes van zand, silt of klei … en toch zo fascinerend. In dit nummer kan je lezen hoe de bodem ontstaat, en wat daar allemaal gebeurt. Want tussen al die aarde krioelt het van het leven: het begint al met een wirwar van schimmels en schimmeldraden met vele functies die zelfs voor de wetenschap nog niet helemaal duidelijk zijn: het Wood Wide Web. Je leest er alles over op de uitneembare pagina’s in het midden van het magazine.

In dit nummer leer je verder ook nog wat je kan doen om je bodem klaar te maken voor productie. We laten je zien hoe je de grond best afdekt en waarom het goed is om lavameel toe te dienen. Uiteraard wil je eerst weten hoe gezond de bodem van je eigen tuin is en daarom geven we je een heleboel informatie over bodemtests. En mocht je er dan nog niet genoeg van hebben: we hebben ook nog een paar interessante boekentips voor jullie in petto.

En terwijl jullie dit lezen zijn we alweer volop in de weer met het lentenummer. Het thema wordt ‘Openbare ruimte’. Daar hebben we al hele leuke artikelen voor bedacht die nog geschreven moeten worden terwijl we dit schrijven. Een interview met een bewogen groenman van de gemeente, wildplukken, voedselbossen, … en de polemiek over verschraling wordt voortgezet!

Maar goed, zo ver is het nog niet. We hopen dat jullie ook genoten hebben van dit Jaar van de Bodem en dat de aandacht voor die o zo belangrijke bodem niet verslapt in de jaren die nog komen. Helpen jullie daaraan mee?

Esmeralda Borgo en Marc Siepman

Ingezonden vraag

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema