Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin

Ondertitel: Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
Auteur: Website Frank Anrijs
ISBN: 9789090301273
Aantal pagina's: 256
Verkrijgbaar via: groeneboekenshop.nl

Deze boekbespreking werd geschreven door Website Judith Postelmans.

Je beschikt over een stadstuintje? Of je woont aan de rand van de stad in een verkaveling? Of je mag een grote lap grond bewerken op de boerenbuiten?

En je wil vooral natuurlijk tuinieren? Je wil veel en lekkere groenten en fruit eten uit eigen tuin, liefst met zo weinig mogelijk werk? Schaf dan gewoon het boek Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin van Frank Anrijs aan en je bent al halfweg.

Maar die Zeven Rode Koffers zitten je nog een beetje dwars. Je denkt bij jezelf dat je die nooit alleen zal kunnen dragen wanneer je op reis vertrekt …

Maar … een moestuin waarin je niet hoeft te spitten, weinig onkruid moet wieden en toch veel opbrengst hebt? Daar zeg je toch niet nee tegen?

Het praktische van het boek is dat je stap voor stap ontdekt wat in elke koffer zit. Je kan alles op je eigen tempo verwerken. Of je nu beginneling bent of al een ervaren tuinier maakt niet zoveel uit.

Heel belangrijk vind ik dat je jezelf de inhoud van het eerste hoofdstuk “Observeren en ontwerpen” goed eigen maakt. Dat is de basis voor een goed ontwerp van je tuin. Neem daar rustig de tijd voor en je bent goed op weg naar succes.

Stap voor stap geven de zes volgende koffers hun geheimen prijs. Het wordt helemaal duidelijk waarom je niet meer hoeft te spitten, waarom het goed is om te mulchen en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Het belang van randen in je tuin wordt helder, en ook wat die schijnbare chaos dan wel betekent. Je mag rustig al de theorieën over combinaties, vruchtafwisseling en gildes overboord gooien. Je past heel eenvoudig de principes toe van de schijnbare chaos en het wordt weer helder in je hoofd.

Bij het hoofdstuk over de bodem zal je misschien af en toe de wenkbrauwen fronsen, maar lees zeker verder en het wordt duidelijk waarom je kunstmest, pesticiden en andere “hulp”middelen best achterwege laat. Lavameel en groencompost blijken de ideale hulpmiddelen te zijn voor een gezonde bodem. Ze zorgen voor gezonde planten. En zo worden ook bestrijdingsmiddelen overbodig.

Al de problemen (of toch veel) die je kan tegenkomen bij het tuinieren staan netjes en duidelijk uitgelegd.

Door de leuk gevonden structuur van de “zeven koffers” kan je ook snel een hoofdstuk nalezen als je iets niet goed meer weet, en hoef je niet opnieuw door het hele boek te ploegen.

Naarmate je verder leest wordt steeds duidelijker dat de schrijver put uit meer dan twintig jaar ervaring met natuurlijk tuinieren volgens de principes van permacultuur. Observatie van de natuur en daarna ook van de eigen tuin is het sleutelwoord voor succes.

Tot slot krijg je er nog een boel praktische tips bovenop. Zelfs een bemoedigend woordje is niet vergeten voor de momenten dat het wat tegenzit en de opbrengst toch niet is wat je aanvankelijk had verwacht. Anderzijds verwacht de auteur ook dat je er onvoorwaardelijk voor gaat, met de juiste ingesteldheid. Een ‘klein beetje’ natuurlijk tuinieren kan niet.

Het boek is geschreven in de typisch vlotte en directe stijl van Frank die we ook al kenden van zijn talrijke blogs en nieuwsbrieven. Mooie foto’s en tekeningen verduidelijken de tekst. Niet langer twijfelen dus en nu gewoon bestellen, dat boek!