Nummer 28

Dit nummer verscheen eind september 2022 met Ethiek als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 28

Vraag aan willekeurige personen wat ethiek juist is, waar dat voor staat en ik vermoed dat je zelden een kort en duidelijk antwoord krijgt. Misschien bestaat er ook geen beknopte definitie van ethiek, en start je best met de middenkatern van dit nummer. Rudy Dhont legt in duidelijke bewoordingen uit wat ethiek kan zijn, en hoe je dit in onze tijdgeest kunt gebruiken.

Wat onze westerse tijdgeest goed weergeeft, is ons gebrek aan contact met de natuur en onze overmoed die daaruit voortvloeit. Een kijkje in de geschiedenis en het heden geeft je een beetje achtergrond en inspiratie om het anders aan te pakken. Als vervolg hierop raad ik je aan om het artikel over ecotuning te lezen: de doelstelling hiervan is om mensen terug verbinding te laten voelen met de natuur.

Doorheen het nummer hebben we geprobeerd om ethiek op verschillende manieren aan bod te laten komen: een manier is de bespreking van het boek De Kleine Prins, maar dan niet zoals de meesten onder ons op school hebben gedaan. ‘Kenmerken van helende gemeenschappen’ gaat dieper in op hoe je in een groep je unieke eigenschappen kunt behouden, maar toch als geheel verder kunt komen. De recensie bekijkt het boek Voor wie willen we zorgen dat met een ethisch geïnspireerde blik naar de zorg kijkt.

De vertrouwde vaste tuinrubrieken behandelen de Japanse wijnbes, klein kruiskruid als giftige plant en de atalanta als dier in de tuin. De beeldreportage bekijkt allerhande fruitsoorten die je kan oogsten in deze periode.

We vermijden ook de discussie en controverse niet. Marc Siepman doet een poging om de begrippen inheems, exoot en invasief goed te duiden, en je krijgt ook een inleiding op deep adaptation.

De tuin verliezen we ook niet uit het oog: hoe kan je blijven oogsten in je tuin zonder te bemesten, is een vraag die door velen wordt gesteld en waarop je een antwoord krijgt in dit nummer. Het stimuleren van de diversiteit in je tuin is momenteel een hot item. Bouwafval is hiervoor perfect bruikbaar. Je kan het op een hoop kappen, maar je kan er ook mooie constructies van maken. Hoe je dit aanpakt, lees je in het artikel over stapelmuurtjes.

Dit nummer over ethiek is een zeer veelzijdig magazine geworden, dat verscheidene richtingen uitgaat op vlak van ethiek. Lees de artikels zonder vooroordeel, sta open voor nieuwe benaderingen en visies en ga op ontdekkingstocht.

Veel leesplezier!

Frank Anrijs

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema