Nummer 24

Dit nummer verscheen eind september 2021 met Schimmels als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 24

Buiten regent het. Ik heb net een kopje koffie gedronken en nu zit ik achter de computer te schrijven. Je wist het misschien niet, maar dat het regent wordt mede mogelijk gemaakt door schimmels. Twee dagen geleden dronk ik trouwens ook een kopje koffie: mushroomkoffie. In plaats van een koekje lag er een gefrituurde en licht gezoete paddenstoel bij. Heerlijk! Wat zou de wereld toch zijn zonder schimmels?

In dit nummer belichten we schimmels van allerlei kanten. Frank trapt af met een inleiding over het thema. In onze vaste rubrieken de beeldreportage, de column, de boekbespreking en natuurlijk de longread wordt er aandacht aan besteed. Deze laatste geeft een beeld van de soorten schimmels die er bestaan en de diverse functies die ze hebben. Daarnaast zijn er nog artikelen over het telen van truffels, het telen van paddenstoelen op stro en hout en natuurlijk over schimmels in de bodem. Ook gisten krijgen een plaatsje. Deze eencellige schimmels dragen bij aan de rijke smaken van brood, bier en wijn.

We blijven niet bij het thema schimmels, want ook andere onderwerpen vragen om aandacht. Zo schrijft Lucrèce een artikel over permacultuurpionier Bill Mollison, die ons deze maand vijf jaar geleden is ontvallen. Verder zetten we salomonszegel, driebladige citroen en de egel in de spotlight.

We hebben het de afgelopen zes jaar in ons magazine nog niet gehad over het ontwerpproces, en dat terwijl het onderwerp van het magazine Ontwerpen voor een veerkrachtige toekomst is. Natuurlijk zijn er wel allerlei elementen van het ontwerpproces aan bod gekomen, maar in dit nummer vind je het eerste deel van een korte serie over het ontwerpproces zelf.

Fijn dat er telkens weer mensen bereid zijn voor het magazine te schrijven. Er is bij permaculturisten veel kennis en ervaring beschikbaar om uit te wisselen. Laat je niet tegenhouden door schrijfangst of onzekerheid over je schrijfkwaliteiten. Onze redacteurs helpen je waar nodig. We kunnen nog zoveel van elkaar leren en het is van groot belang dat we dat vanuit verschillende invalshoeken doen.

Ik heb nog niet alle artikelen genoemd, maar de rest mag je zelf ontdekken door lekker in dit herfstnummer te bladeren.

Ondertussen schijnt hier de zon weer!

Caroline Siepman

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema