Nummer 12

Dit nummer verscheen eind september 2018 met Bomen als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.Redactioneel

Cover PM 12

Voor iedereen met een moestuin en/of een hart voor de natuur was het een rampzalige zomer. De uitzonderlijke hitte en aanhoudende droogte zorgden voor de slechtste oogst in jaren. Een gevolg van de klimaatverandering waardoor het weer meer extremen gaat vertonen.

Deze klimaatverandering die in de hand gewerkt wordt door ons mensen kan op verschillende manieren tegengegaan worden. Maar een belangrijk onderdeel van elke mogelijke oplossing is het aanplanten van bomen. Bomen vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van de Aarde, hun belang in de koolstofkringloop wordt onder de loep genomen in een uitgebreid artikel. Dichter bij ons zijn bomen ook enorm belangrijk in de stad, waar ze invloed hebben op veel factoren. In de longread van deze herfsteditie gaan we hierop heel uitgebreid in.

Bomen vervullen ook heel veel functies voor ons, enkele ervan worden in dit nummer besproken zoals het gebruik van hout in een Hügelkultur, bomen als producent in een voedselbos of het gebruik van bomen als bouwmateriaal. En voordat bomen bruikbaar zijn als bouwmateriaal, hebben ze vaak al een heel proces ondergaan. Je kan ervoor kiezen om je hout in de winkel te gaan halen, maar je kan ook heel veel zelf doen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat vraagt wel enige kennis en ervaring, maar je krijgt hierover alvast een stevige inleiding!

Zoals elk nummer is er ook dit keer een recensie, uiteraard gaat het boek van deze editie over bomen. De titel van het boek ‘Het verborgen leven van bomen’ doet misschien een belletje rinkelen, maar het is niet het boek waaraan je denkt!

De andere vaste rubrieken zijn er natuurlijk ook, zo bekijken we de vlier en de zwarte bes in detail en richten we ons vergrootglas op de grote sabelsprinkhaan. Menigeen zal deze de afgelopen zomer gehoord hebben in zijn tuin.

Zoals gewoonlijk een goed gevuld nummer, met aandacht voor mooie, informatieve foto’s en een mix van onderwerpen en invalshoeken.

Veel leesplezier!

Frank Anrijs

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikelTweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema