Nummer 15

Dit nummer verscheen eind juni 2019 met Bloemen als thema en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar in onze winkel.



Redactioneel

Cover PM 15

“Bloemen houden van mensen”  was een bekende commerciële kreet om bloemen te verkopen. Een nogal mens-gecentreerd wereldbeeld want bloemen waar mensen van houden hebben in feite maar één grote liefde: insecten. Zoveel pracht, praal en bedwelmende geuren, allemaal voor hen.  Een tomeloze toewijding en wederkerigheid tussen plant en insect, je kunt om minder jaloers worden.

Je kunt er ook van leren. Misschien gebruiken wij bloemen daarom als symbool voor schoonheid, puurheid, liefde en verbondenheid.  Maar in onze waarachtige en toch nog primaire reactie zijn we wél een paar dingen vergeten.

De tragiek van onze moderne bloemen-industrie is dat de meeste bloemen worden opgekweekt met ongezond kunst- en vliegwerk en soms zo veredeld zijn dat geen insect er meer wat aan heeft. In onze tuinen staan steriele schreeuwers moederziel alleen te wezen.  Onze hele sierteelt heeft nauwelijks iets met natuurschoon te maken. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Gelukkig zijn er steeds meer pioniers die dat tij willen keren. In dit nummer lees je over Rijk Bos Bloemen, een CSA waar je een plukabonnement kunt nemen en waar bloemen mensen met elkaar verbinden. De seizoensgebonden biologisch geteelde boeketten van Blomm zijn een inspiratie voor de bloementeelt van de toekomst.

In de vaste rubrieken ontmoet ik persoonlijke favorieten die wat mij betreft wel een hoofdletter waard zijn: Sint-Janskruid, Linde en Meidoorn, met alleraardigste bloemen waar je zomaar ‘in het wild’ van kunt genieten. Die wilde planten spelen een vitale rol voor de ecologie. We bezochten een kweker van dergelijke planten en gaan in een ander artikel in op soorten maaibeleid.

Wanneer je meer leert over een plant, zal je de verbondenheid binnen het levensweb steeds beter begrijpen. In “Zeg het met bloemen” wordt daarom goed uitgelegd hoe bloemen zijn ontstaan en wat hun functie is. Een evolutionair vernuft waardoor ook commercieel oninteressante bloemen in achting stijgen, zoals doorschietende groenten, die je overigens ook vaak kunt eten. Dat geldt voor meer bloemen, en daarover lees je verder in dit nummer.

Hoe we door kennis en het ervaren van natuur zelf meer in balans komen is een terugkomend thema in ons blad, deze keer in een interview over bosbaden en via de natuurcoachingstechniek van de Koraalwijzer.

Kunnen we via bloemen onze schoonheidsbeleving uitbreiden en opbloeien tot een soort die niet vooral met zichzelf bezig is?

Veel leesplezier,

Chantal van Genderen

Boekbespreking

Download gratis artikelen als pdf

Eerste gratis artikel Tweede gratis artikel

Inhoudsopgave

Pagina'sTitelAuteurThema