Nummer 21

Dit nummer verscheen eind december 2020 met als thema: Veerkracht

Covers nummer21

Nummer 21 bestellen in de winkel

Trek je aan een draadje van de natuur, dan ontdek je direct dat het hele universum eraan vastzit.” (John Muir)

Misschien kennen jullie de oefening waarbij deelnemers in een kring elkaar een bol wol toewerpen zodat er een web van verbindingen zichtbaar wordt? Dit web is veerkrachtig, een kenmerk van gezonde systemen. Als iemand aan zijn kant van de draad trekt, beweegt het hele web mee. Iedereen is immers met elkaar verbonden. Zodra iemand uit de kring stapt, gaat er een relatie verloren en verliest het web veerkracht. Veerkracht gaat over relaties.

Door de Covid-19-crisis worden we geconfronteerd met onze persoonlijke veerkracht én de veerkracht van de samenleving. Kunnen we herstellen? Of nog beter: kunnen we herstellen en tegelijkertijd onze veerkracht vergroten? De huidige crisis is niet de enige en ook niet de laatste crisis die we meemaken. En al deze crisissen zijn met elkaar verbonden. Laten we vooral niet proberen ze een voor een op te lossen. Laten we kijken naar de essentie van al deze crisissen. Die ligt naar mijn idee in de illusie van afgescheidenheid. Als we ons bezig gaan houden met het herstellen van de relaties, zowel in de natuur als in de menselijke samenleving, ontstaat er iets nieuws. Iets wat we niet kunnen plannen, het emergeert vanuit de samenwerking tussen heel veel verschillende actoren, waaronder wij mensen.

In dit magazine vind je achtergrondinformatie over wat veerkracht is, hoe het ontstaat en waar we het kunnen vinden. Veerkracht kun je zien in het groot, maar net zo goed in het klein. Zo hebben we artikelen over veerkracht van de natuur, van financiële en menselijke systemen, maar ook over de veerkracht van planten en, nog kleiner, zaden. Daarnaast vind je praktische handvatten: over alternatieve economische systemen, over hoe voeding ons veerkrachtig kan maken, hoe we in de tuin kunnen zorgen voor veerkracht en zelfs over hoe goed leren lezen ons veerkrachtiger maakt.

Hoewel deze keer veel artikelen themagebonden zijn, hebben we natuurlijk ook onze vaste rubrieken zoals het permacultuurportret, waarin deze keer het mooie Vlaamse project ‘De Verwildering’ in de schijnwerpers staat. We hebben een nieuwe columniste: Ilse VandenBussche. Zij schrijft deze keer over haar ervaring met de atalanta. Sla ook zeker de feestpagina niet over waarin Karin ons jubileumjaar beschrijft.

Natuurlijk heb ik nu nog niet alles genoemd wat je in dit magazine kunt vinden. Dat mogen jullie zelf verder bekijken. Neem er lekker de tijd voor!

Op naar een nieuw jaar vol veerkracht en verbinding!

Caroline


Gratis inhoud uit dit nummer

Boekbespreking: De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown

Bestel dit nummer in onze winkel


Gratis artikelen:

Artikel 1 uit PM 21Artikel 2 uit PM 21
Cover PM 0Cover PM 1Cover PM 2Cover PM 3Cover PM 4Cover PM 5Cover PM 6Cover PM 7Cover PM 8Cover PM 9Cover PM 10Cover PM 11Cover PM 12Cover PM 13Cover PM 14Cover PM 15Cover PM 16Cover PM 17Cover PM 18Cover PM 19Cover PM 20