Het verborgen leven van bomen

Ondertitel: Levensloop, functie en belang
Auteur: Website Colin Tudge
Oorspronkelijke titel: The Secret Life Of Trees. How They Live And Why They Matter

Deze boekbespreking verscheen in Permacultuur Magazine nummer 12 en werd geschreven door Frank Anrijs (Website Yggdrasil).

Iedereen kent wel het boek Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben dat enkele jaren geleden furore maakte, maar er was een tiental jaren eerder al een voorganger. Dat boek heeft dezelfde titel, gaat uiteraard ook over bomen, maar heeft een totaal andere benadering en is veel vollediger.

Kennis en enthousiasme druipen eraf

De schrijver, Colin Tudge, is een Engelse wetenschapsjournalist en werkte mee aan verschillende documentaires voor de BBC. Wanneer je het boek leest dan druipt het enthousiasme van de schrijver eraf, net als zijn liefde voor details en verhalen over bomen.

Het boek is dik, en het lijkt een hele uitdaging om het te lezen maar is het eigenlijk niet. Ik moet eerlijk zijn, in één ruk lees je het boek niet uit, maar je grijpt er wel telkens opnieuw naar terug voor een volgend verhaal over de baobab, een uitleg over hoe bomen water tot boven in hun kruin krijgen, hoe bomen samenwerken, hoe ze een chemische oorlog voeren, insecten gebruiken en bedriegen en waarom mensen bomen tot in de oneindigheid nodig hebben.

Heel veel weetjes en details

De kennis van de schrijver is immens en hij gebruikt deze ook goed in het boek. Zo krijg je een hele stamboom van de verschillende boomfamilies, maar daar blijft het niet bij. Je krijgt ook ineens de ontstaansgeschiedenis en de evolutie van bomen doorheen de geschiedenis van de aardbol.

Het verveelt nooit, de details en wat je allemaal leert zijn gewoon teveel om bij een eerste lezing allemaal te onthouden. Het is dan ook geen boek om uit te lenen in de bib en even te lezen. Nee, je moet het kopen, lezen en in de kast zetten waar je er gemakkelijk bij kan. De kans is heel groot dat je er dan regelmatig naar grijpt om iets op te zoeken, om een stukje te lezen of om wat in te bladeren en hier en daar wat weetjes op te pikken. Notities, ezelsoren en plakkertjes om paragrafen en belangrijke stukken aan te duiden zullen ongetwijfeld opduiken!

Bomen en de toekomst

In het laatste hoofdstuk kijkt Colin Tudge vooruit, niet enkel naar het belang van bomen in het kader van de klimaatverandering maar ook naar het gebruik van bomen in agroforestry en het belang van bomen als voedselproducent doorheen de geschiedenis.

Voor wie nog hongerig is naar meer na het aperitiefje van Peter Wohlleben is het boek van Colin Tudge echt wel een stevige aanrader!