Straffe stoten van dieren!

Straffe stoten van dieren!


Doorheen de evolutie hebben dieren uiteenlopende strategie├źn ontwikkeld om zich te verdedigen tegen aanvallers. De eenvoudigste zijn weglopen of verstoppen, maar de dierenwereld is oneindig ingenieus. Zo kan een salamander zijn staart afbreken zodat hij kan wegvluchten. Maar het blijft niet zo simpel. De staart blijft nog even naspartelen zodat de jager niet direct door heeft dat de salamander weg is en hij naar zijn maaltijd kan fluiten. De salamander is ondertussen weg en kan rustig zijn staart opnieuw laten volgroeien. Met aanwezigheid van alle zenuwen en normale werking!

Een droom

Een droom voor wetenschappers om te onderzoeken. Stel dat je het systeem van hergroei achterhaalt en toepassingen kan ontwikkelen voor de mens. Slachtoffers van werkongevallen die een been of hand verliezen, mensen met zenuwziektes … De mogelijkheden zijn enorm, maar zo ook is de uitdaging.

Nog straffer

Vroeger werd er op de speelplaats verteld dat wanneer je een regenworm in twee stukken sneed, elk stuk verder leefde. Dit bleek niet waar te zijn, de twee delen kronkelen nog even, net zoals de staart van de salamander, maar de worm is gewoon morsdood. Platwormen kunnen dit echter wel, en zelfs nog straffer.

Indien je een platworm in enkele stukken snijdt, ontwikkelt elk stuk zich tot een volledig nieuwe platworm. Met alle werkende onderdelen. Je kan zelfs een stukje ter grootte van een zoutkorrel afsnijden, en ook dat ontwikkelt zich tot een volledig nieuwe, perfect functionerende platworm. Ook hier kan je allerlei toepassingen vinden die kunnen helpen in onze geneeskunde. Onderzoek is volop aan de gang, wanneer er ook werkende toepassingen worden ontwikkeld is koffiedik kijken.

Video

Plaats een reactie