Hebben mieren enig nut in de tuin?

Het volgende nummer van het Permacultuur Magazine heeft als onderwerp ‘Insecten’, een goede reden om nog eens enkele boeken over insecten op te duikelen.

Het nut van mieren?

Misschien toepasselijk gezien de vele mieren die afgelopen jaar overal opdoken. Ik denk dat zowat iedereen wel enkele tot vele mierennesten in zijn tuin had deze zomer, soms met behoorlijk wat schade in de groentetuin als gevolg. En de vraag die dan veel gesteld wordt is: wat is eigenlijk het nut van mieren?

Zo op het eerste zicht is er niet direct een voordeel te verzinnen. Zeker in onze moestuin lijkt het een nutteloos dier dat eerder schade toebrengt door het in stand houden van luizenkuddes en het bedekken van planten met hun nesten. Maar kijk je een beetje beter, dan blijken er toch wel enkele belangrijke voordelen vast te hangen aan mieren.

Voordelen

Het nut van regenwormen kent iedereen: het verbeteren van de bodemstructuur en het inwerken van organisch materiaal. Maar mieren vervullen eigenlijk dezelfde functie. Zeker in streken waar regenwormen niet of beperkt voorkomen, maar ook in onze streken steken ze een handje toe. Door het uitgraven van hun nesten creëren ze luchtigere bodems, kanalen voor water om in te sijpelen, maar mengen ze ook de verschillende bodemlagen en brengen ze organisch materiaal de bodem in. Sommige soorten kweken ook schimmels in verschillende kamers van hun nest wat ook een extra boost is voor het bodemleven en de bodemstructuur.

Verbazingwekkend

Onderzoek naar de ondergrondse structuur, manier van werken en onderlinge interactie is moeilijk en er is nog veel onbekend. Door het gebruik van gips, cement of aluminium heeft men wel al een beeld gekregen van de ondergrondse structuur van mierennesten. Deze is ingewikkeld, kan zeer diep gaan en heeft alleen nog meer vragen opgeroepen.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd …

Foto: shaners becker from seattle, USA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

1 gedachte over “Hebben mieren enig nut in de tuin?”

  1. Goh, wat interessant zeg!
    Ik kwam zelf niet verder dan dat mieren veel zaden verspreiden door de tuin. Ook onkruid dus. Of dát nou zo nuttig is, moet ik nog eens over denken.
    Leuk om dit te weten! Ziet de wereld er weer een beetje mooier door uit

    Beantwoorden

Plaats een reactie