Natuurlijk Imkeren, ook in Vlaanderen!

Natuurlijk Imkeren, ook in Vlaanderen!

In het laatst verschenen Permacultuur Magazine staat een interessant artikel over natuurlijk imkeren. Het artikel gaat dieper in op een mogelijke valkuil die optreedt wanneer je honingbijen integreert in je permacultuurtuin. Bijen staan onder druk, dat weet iedereen ondertussen, maar een imker een bijenkast laten plaatsen in je eigen tuin is niet altijd de beste oplossing.

Natuurlijk imkeren

De recente overvloed aan aandacht voor de honingbij heeft ervoor gezorgd dat op sommige plaatsen de wilde bijen, die ook onbeschrijflijk belangrijk zijn voor onze toekomst, onder druk komen te staan. De bijen in het algemeen kampen trouwens met vele problemen zoals neonicotinoïden, landbouwintensivering en de varroamijt, maar ook de moderne manier van imkeren speelt een belangrijke rol.

Daarom is het belangrijk om na te denken wat de functie van die honingbijen in je tuin is en hoe je dat best kan bereiken. Een kast van een gangbare imker, die honing weghaalt en vervangt door suikerwater. Die zwermen verhindert, darren vernietigt en chemisch bestrijdt. Of een zwerm die op een natuurlijke manier in je tuin huist: zij het in een eco-kast, zij het in een holle boomstam. Honing is dan geen hoofddoel meer, maar een zalige bijkomstigheid waar je slechts af en toe van kan proeven.

Het hoofddoel van dit natuurlijk imkeren wordt dan het versterken van de honingbij, het verrijken van de genetische diversiteit en het plezier om deze fantastische wezentjes bezig te zien.

Een artikel dat zeker de moeite waard is om te lezen: PM 14!

Een vriendelijk mailtje

Na het verschijnen van deze editie van het magazine kwam er een mailtje binnen op de redactie. Complimenten voor het mooie artikel over natuurlijk imkeren, en met de vraag voor een aanvullende verwijzing naar een Vlaams initiatief: Werkgroep Natuurlijk Imkeren. Doel is natuurlijk imkeren promoten, een aanspreekpunt zijn voor iedereen die info zoekt, waar het kan op het beleid wegen … : www.natuurlijkimkeren.org

Een bezoek aan de website leert dat natuurlijk imkeren heel breed gaat, maar toch een reeks basiswaardes heeft. Enkele van deze principes kan je hieronder vinden:

 • We beschouwen het bijenvolk als een ondeelbaar, zelforganiserend superorganisme waarin elk onderdeel (koningin, werksters, darren, wasraat, voedselvoorraad) even belangrijk is.
 • Deze methodes zijn bij-vriendelijk (api-centrisch) en daardoor niet gericht op een maximaal winnen van producten uit de kast (honing, propolis, stuifmeel).
 • We werken zoveel mogelijk met lokaal aangepaste bijen.
 • We ondersteunen natuurlijke raatbouw en vermijden het systematisch gebruik van waswafels.
 • We beperken het openen van de kast tot een minimum, om de  de bijentros niet nodeloos te laten afkoelen en zo de warmtehuishouding te ontregelen.
 • We erkennen het zwermen als de natuurlijke manier van een bijenvolk om zich voort te planten en laten natuurlijk zwermen toe.
 • We vermijden koninginnenteelt en kiezen niet voor kunstmatige inseminatie maar wel voor standbevruchte koninginnen.
 • We snijden geen darrenraat.

Vooral bedoeld om te informeren

De site is vooral opgesteld met als doel (beginnende) imkers en honingbijenliefhebbers te informeren. Je vindt er een hele hoop informatie, net als data van cursussen, lezingen en andere activiteiten.

Voor vragen kan je terecht op de Facebookgroep: Natuurlijk Imkeren.

Zeker de moeite waard om eens wat tijd voor uit te trekken en wie weet je visie op bijen en imkeren wat bij te sturen 🙂 .


Deze blog is geschreven door Frank Anrijs (Yggdrasil)

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Natuurlijk Imkeren, ook in Vlaanderen!

 1. Maranke Spoor zeggen:

  Boeiende blog weer Frank & dank voor de tip van die Facebookgroep over natuurlijk imkeren.

  Nog een FBgroep met vergelijkbaar thema die recent is opgericht is: Natuurlijk Bijenhouden Nederland

  Waarin overigens Vlamigen ook van harte welkom zijn, evenals engelstalige expats die ook een beetje Nederlands begrijpen : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *