Permacultuur in je persoonlijke leven?

Permacultuur in je persoonlijke leven?

Permacultuur is gestart in Australiƫ als reactie op de de gangbare manier van landbouw en zocht naar een nieuwe manier om voedsel te kweken, een manier die het mogelijk maakt om samen te leven met alle levensvormen. Maar permacultuur evolueerde al snel naar veel meer en werd zo een breed ontwerpsysteem waar je ook mee aan de slag kan in onder andere economie, bouwen en zelfs je persoonlijk leven.

De start hierbij is het kennen van jezelf en eens goed opschrijven en nadenken over wat je allemaal wilt, doet, bij wie je bent … Niet eenvoudig, maar het kan heel leerzaam en ook heel confronterend zijn. Indien je echter vooruit wilt en positieve verandering wilt, is het een goed idee om dit toch eens aan te pakken.

Er zijn uiteraard al boeken geschreven hierover, maar enkele dagen geleden verscheen er een artikel (wel Engelstalig) dat hier dieper op ingaat en direct heel praktisch toont hoe je aan de slag kan. Het is gebaseerd op een boek van Stephen Covey waarin hij gebruik maakt van de Eisenhower-matrix. Als je het artikel leest, dan denk je misschien dat dat allemaal heel logisch is en lijkt het een evidentie. Maar wanneer je ook effectief uitvoert wat beschreven staat en eens echt nadenkt en eerlijk de matrix invult, dan kom je toch vaak voor verrassingen te staan en kan je je leven een duidelijke richting geven.

Zeker een aanrader wat mij betreft indien je voelt dat je te weinig tijd hebt voor de belangrijke dingen in het leven en steeds maar achter alles aanholt.

Het artikel: Is it important, or merely urgent?

Een volledige reeks

Het artikel is trouwens een onderdeel van een volledige reeks van 10 artikels over de vraag of we als individu eigenlijk wel een verschil kunnen maken. Of de acties en gewoontes die we als individu doen en hebben bijdragen tot een oplossing of slechts verwaarloosbaar en overbodig zijn? Kortweg: heeft wat we elke dag doen zin of is het slecht tijdsvulling?

De volledige reeks (nog in opbouw), het eerste deel begint op 30 januari: De volledige reeks.

Foto: Wikimedia Commons


Deze blog is geschreven door Frank Anrijs (Yggdrasil)

Plaats een reactie