Permacultuur-Ontwerpprincipe 5 uitgelegd met behulp van een boom

Permacultuur-Ontwerpprincipe 5 uitgelegd met behulp van een boom

Permacultuur is opgebouwd uit een hele hoop principes. Zo zijn er de drie ethische principes en samen met 12 ontwerpprincipes heb je zo de hele basis van permacultuur.

Maar deze permacultuurprincipes zijn meestal redelijk abstract en theoretisch. Ik weet niet hoe jij het beste dingen onthoudt, maar bij mij blijven vooral de praktische voorbeelden en ervaringen uit het echte leven goed hangen.

Mijn moeder heeft een tijd geleden een online powerpointpresentatie gegeven over deze principes, ik zou graag principe 5 met jou delen 🙂 .

Ontwerpprincipe 5

Gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten

Laat de natuur meewerken

Wanneer de natuur bepaalde functies kan uitoefenen zoals het beluchten van de bodem (wormen), het vastleggen van stikstof in de bodem (klaver), of de bodem opbouwen (bomen) dan zouden we beter gebruik maken van deze kenmerken dan te denken dat wij deze zelf kunnen vervangen. Waar de natuur werk uit onze handen kan nemen, moeten we dit (graag) toestaan.

Een permacultuurontwerp zou maximaal gebruik moeten maken van niet consumptieve natuurlijke diensten en zo ons grondstofverbruik tot een minimum beperken.

Online Presentatie


Deze blog is geschreven door Frank Anrijs (Yggdrasil)

Plaats een reactie