Lezen is cruciaal voor iemand die bezig is met permacultuur!

Lezen is cruciaal voor iemand die bezig is met permacultuur!

Het Permacultuur Magazine bestaat ondertussen al verschillende jaren en is opgericht door een groep enthousiastelingen. In mijn geval omdat ik graag schrijf en op die manier mijn bijdrage wou leveren aan de permacultuurgemeenschap. De hoop om wat meer verbinding te hebben tussen de verschillende mensen die permacultuur op een of andere manier toepassen en uitdragen.

Maar naast schrijven ben ik ook iemand die zeer graag leest en bijleert. En ik vind dat zelfs een noodzakelijk iets wanneer je met permacultuur bezig bent. Er wordt veel verteld vanuit de gangbare manier van kijken en landbouw- en tuinbouwbedrijven, maar veel daarvan staat loodrecht op wat we in permacultuur willen bereiken. En dan moet je op zoek naar informatie! Er zijn vele boeken om te lezen, om te beginnen zijn er ondertussen al tig boeken over permacultuur geschreven en vertaald. Je kan je dus al uitgebreid inlezen over dit onderwerp. Maar het probleem hierbij is dat er veel informatie herhaald wordt en je na een tijdje alles wel weet wat er in een doorsnee permacultuurboek staat.

Ook verschijnt er in de pers af en toe wel een sensatie waar je niet naast kan zoals een tijdje geleden de boeken van Peter Wohleben. Dat zijn razend interessante boeken en daar leer je echt wel veel dingen uit maar dat zijn er telkens maar enkele. Om echt continu interessante dingen te leren, moet je soms dieper graven en kost het vaak wat moeite om echt goede boeken te vinden. Maar toch zijn er oneindig veel, mijn boekenlijst blijft maar groeien. Ook al lees ik veel, er komen met elk gelezen boek meerdere nieuwe boeken bij op mijn lijstje.

Een lijstje

Maar om je op weg te zetten, heb ik een lijstje gemaakt van de boeken die ik de laatste tijd heb gelezen die echt wel de moeite waard zijn:

Ik heb de originele boeken erop gezet, maar van de meeste vind je ook een Nederlandstalige versie.

De lijst van interessante boeken over natuur, dieren, leven … is werkelijk oneindig. Er zijn zoveel fantastische dingen om te ontdekken in boeken dat het soms overweldigend is. En het is ook niet zo dat je alles van een boek moet onthouden, maar het is vooral dat door veel te lezen je ontzag voor de natuur en onze medebewoners op deze aarde enorm toeneemt. Het vermindert ons antropocentrisch denken aanzienlijk, wat zeker niet slecht is voor iemand die met permacultuur bezig is.

Door zoveel nieuwe dingen te lezen en te leren neemt de nieuwsgierigheid en drang naar meer alleen maar toe. Bij mij is lezen al lang een verslaving en de laatste jaren is die nog sterk toegenomen. Samen met de frustratie dat er zoveel goede boeken geschreven zijn en dat ik maar zo weinig tijd heb om te lezen 🙂 !

 


Deze blog is geschreven door Frank Anrijs (Yggdrasil)

1 gedachte over “Lezen is cruciaal voor iemand die bezig is met permacultuur!”

Plaats een reactie