Interpreteert iedereen het tweede ethische principe op dezelfde manier?

Interpreteert iedereen het tweede ethische principe op dezelfde manier?

Onze wereld wordt geregeerd door verschillende natuurwetten. Zwaartekracht is daar één van, de wet van actie en reactie is een andere die minstens even bekend is. Iedereen heeft op school bij de fysica-les gezien dat een actie altijd een reactie uitlokt, heel vaak kan je deze reacties zelfs voorspellen. Deze wet is universeel en geldt voor alles, niet enkel voor materiële zaken.

Zo is er een reactie op de acties die jij onderneemt in je tuin, in je gezin, op je werk … Kortom, in alles wat je doet komt deze wetmatigheid naar voren. Het is belangrijk om dit te beseffen, want het beïnvloedt hoe je je gedraagt en hoe je in het leven staat. Het goede nieuws is dat je heel veel invloed kan uitoefenen op deze wet en ze zo kunt gebruiken om je te helpen.

Het tweede ethische principe

In boeken over permacultuur en ook op internet kan je telkens de definitie en uitleg van het tweede ethische principe lezen: Zorg voor de mens. De verklaring voor deze zin is meestal dat je voor jezelf moet zorgen, en in steeds uitdeinende golven ook voor je naasten, buren … Je moet zelfvoorzienend worden, minder focussen op het materiële en consuminderen. Soms lees je ook dat je verantwoordelijk bent voor je eigen situatie al valt dit deel van de uitleg vaak weg.

En dat vind ik spijtig. Want in mijn ogen is het juist een heel belangrijk onderdeel van permacultuur en de kans van slagen doorheen je transitie naar een ander leven. Ik zou graag zien dat er in boeken en cursussen over permacultuur veel meer nadruk gelegd wordt op de kracht van het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Het zorgt voor een hele shift in denken en verandert je visie op de wereld. En met deze veranderde wereldvisie wordt je leven veel aangenamer en succesvoller, in alle opzichten.

Actie en reactie

Wanneer je tuiniert, dan weet je dat er een dag komt dat het weer tegen zit, dat je last krijgt van plaaginsecten of dat een oogst om een of andere reden mislukt. Je kan dan op verschillende manieren reageren: ofwel begin je te zeuren en te klagen en steek je veel negatieve energie in je tuin. Maar denk er dan ook aan dat elke actie een specifieke reactie oproept. Klagen en zagen zorgt niet voor een oplossing of een goed gevoel over je tuin, integendeel.

Stel je voor dat je de problemen in je tuin positief bekijkt, als een mogelijkheid om te leren, om je ecosysteem te verbeteren, om fouten uit je manier van werken te halen. Je zoekt dan actief naar oplossingen, je steekt positieve energie in je tuin en je krijgt dan ook een positief gevoel terug: het gevoel van succes, van slagen en van het vinden van oplossingen. Je eigenwaarde stijgt, je positieve gevoel over jezelf stijgt, enkel en alleen doordat je positief in het leven staat. Je ziet oplossingen en mogelijkheden, geen problemen.

Het is nooit de schuld van een ander

Iets wat ik mijn kinderen probeer te leren is het nemen van je eigen verantwoordelijkheden. Alles wat er rond je gebeurt, gebeurt door wat jezelf gedaan hebt, hoe je je gedraagt en hoe je reageert op situaties. Actie-reactie dus.

Wanneer slakken je groenten opeten, moet je niet die slakken verwensen, maar ligt het aan jouw manier van tuinieren. Wanneer je leven niet loopt zoals je zou willen, ligt dat ook aan jezelf. Er is niemand die kan beslissen wat jij moet denken. Jij kan altijd beslissen om je tuin anders aan te pakken, om je leven anders aan te pakken. Je kan beslissen om vanaf nu de oorzaak van problemen niet af te schuiven op een ander en telkens te zeggen: ‘Ik kan er toch niets aan doen.’ Maar om je eigen verantwoordelijkheden op te nemen en oplossingen te zoeken, om te zeggen: ‘Ik ga het oplossen’.

Actie-reactie in je gedachten en leven

Je verschiet ervan wat een verschil het maakt wanneer je alleen al je gedachten verandert, wanneer je in plaats van het negatieve, het positieve opzoekt. Want ook hier geldt de wet van actie-reactie. Wanneer je altijd negatief denkt, maak je vooral negatieve dingen mee. Wanneer je overwegend positief denkt, maak je overwegend positieve dingen mee.

Het wordt een manier van leven, een manier om in de wereld te staan die je helpt om meer succes te hebben, meer plezier te hebben en meer te genieten van het leven. En dat is het toch waard om wat extra aandacht te krijgen vind ik 🙂 .

 


Deze blog is geschreven door Frank Anrijs (Yggdrasil)

Plaats een reactie