Het belang van water in de tuin

Bekijk eender welke doorsneemoestuin van een gangbare tuinier, de kans dat je een poel gaat aantreffen is bijzonder klein.
Een waterpartij, en liefst dan nog een vijvertje voor enkele siervissen, hoort volgens de meesten thuis in een siertuin, niet in een moestuin.
Maar zelfs in de meeste natuurlijke moestuinen wordt er geen ruimte voorzien voor water. Nochtans is water de basis van enorm veel leven. Bovendien levert een poeltje extra randen op, wat bijdraagt aan de diversiteit van planten en dieren en zo aan een betere moestuin.

Slakkencontrole

Een eerste, belangrijke, reden voor water in je tuin, is slakkencontrole. Water gaat o.a. kikkers en padden aantrekken en deze dieren gaan je tuin afschuimen naar eten, naar slakken dus. Zeker als je kikkers eitjes achterlaten in het water en hier jonge dikkopjes uitkomen, ben je vertrokken op het pad naar een slakkenvrije tuin. Een hele hoop jonge kikkers zal je poel uitkruipen en zich in de buurt ophouden, ondertussen elke slak opetend die ze kunnen vinden.

Naast kikkers eten ook vogels veel slakken, en open water trekt vogels aan. Ze hebben dit nodig om te drinken, om zich te wassen, …
Zet daarom ook altijd een borrelsteen of enkele flowforms in je poel of vijver, vogels vinden het zalig om zich hier te komen verfrissen of wassen in de zomer. Onze borrelsteen voor het terras wordt altijd druk bezocht in de zomer, er is vaak zelfs een wachtrij (letterlijk!) van verschillende soorten vogels die hun beurt afwachten.

Drinkplaats

Niet alleen vogels drinken natuurlijk uit een poel, ook egels (ook goed voor slakkencontrole) en andere dieren komen hier drinken. Denk bv. aan bijen, wespen en allerhande insecten die je zo aantrekt om je te helpen in het ontwikkelen van een divers biotoop waar alle leven welkom is.
Als je een moerasachtig gedeelte hebt, een stukje dat regelmatig overstroomt en terug opdroogt, dan ga je ook nog eens een extra dimensie toevoegen aan je tuin. Ook vormt dit een ideale drinkplaats voor vlinders, een andere welkome gast in de tuin.

Bijenhuis

Ondertussen al bijna 5 jaar geleden hebben we een strobalenhuis gebouwd in de zelfpluktuin. Het is een redelijk groot bouwsel geworden, met een plat dak erop. Een dak dat later wordt omgevormd tot een groendak. Het overtollige water van het dak wordt afgevoerd naar een nieuwe poel, een belangrijke reden om het strobalenhuis te zetten.

We hebben achteraan op ons domein de zelfpluktuin aangelegd en vol geplant, maar er was helemaal geen water voorzien. De dichtstbijzijnde waterpartij is helemaal vooraan op het domein. Dat is eigenlijk te ver weg voor kikkers, padden en vogels. Er zitten wel degelijk kikkers, we zien ze soms rondspringen achteraan, maar het zouden er veel meer kunnen/moeten zijn.

Bessenstruiken

De kikkers zijn trouwens niet de belangrijkste reden waarom we absoluut water wilden hebben achteraan. Vogels, bijen en wespen vormen een veel belangrijkere groep dieren die open water nodig hebben, toch zeker als je fruit hebt staan. En wij hebben achteraan heel veel fruit staan! Het water lost een probleem op waar wij heel veel vragen over krijgen, een probleem dat wij eigenlijk niet hebben. Waarschijnlijk vormen onze poelen het antwoord op dit probleem, maar zeker weten doen we het niet. Wel hebben we een sterk vermoeden.

Netten en bessenstruiken

Wanneer mensen in de zomer op bezoek komen voor een rondleiding, verbazen ze zich altijd over onze bessenstruiken die volledig nettenvrij toch overvol hangen met bessen. Het feit dat deze niet geplunderd worden door de vele vogels die wij hebben rondvliegen, lijkt bizar. Ook onze kersen blijven aan de bomen hangen en onze peren worden niet of nauwelijks gestoken door wespen.

Allemaal problemen die, als ik het zo hoor, bij heel veel mensen voorkomen.

Bessen, vogels en water

Een verklaring hiervoor is volgens mij dat wij onze dieren voldoende water aanbieden. Ze hebben op verschillende plekken in onze tuin de mogelijkheid om te drinken, ook in warme, droge periodes in de zomer. En dit weerhoudt hen ervan om hun dorst te lessen door onze bessen op te eten, onze kersen te pikken of in onze peren te steken. Ze eten het fruit voornamelijk op omdat ze dorst hebben, niet omdat ze een rode bes of een kers zo lekker vinden!

Het is hun manier om voldoende vocht binnen te krijgen. Dat is immers anders nog moeilijk te vinden. Al ons water is ingebuisd en alle veepoelen dichtgegooid, open water is dus nauwelijks nog beschikbaar. Een vogel of bij kan geen kraan opendraaien om te drinken zoals wij en is dus aangewezen op een alternatief. Blijkbaar is dat alternatief het eten van sappige vruchten zoals uw bessen en kersen. Wespen steken dan weer in peren om te drinken en geraken zo aan hun vocht.

Conclusie

Voorzie een poel in je moestuin, het heeft ontzettend veel voordelen op verschillende vlakken. Ik garandeer je, je zal er geen spijt van hebben!


Deze blog is geschreven door Frank Anrijs (Yggdrasil)

1 gedachte over “Het belang van water in de tuin”

  1. helemaal mee eens Frank.
    maar nu verbied de biologische moestuin vereniging waar ik mijn moestuin heb open water. Vanwege eventueel muggen overlast. Wat kun je hier tegen inbrengen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie