Oorspronkelijke titel: How to save your own seeds
Vertaling: Janneke Tops (✝ 2022)
Uitgeverij: Uitgeverij Jan van Arkel, 2016
ISBN: 9789062245437
Aantal pagina's: 128
Verkrijgbaar via: groeneboekenshop.nl
Deze boekbespreking verscheen in Permacultuur Magazine nummer 4 en werd geschreven door Linder van den Heerik.
Sinds de eerste Reclaim the Seeds zadenruilbeurs een aantal jaar geleden geef ik daar jaarlijks workshops hoe je nu met de verkregen of geruilde zaadjes zelf verder kunt telen, en op jouw beurt weer nieuwe zaden kunt oogsten. Het telen van je eigen zaden is in principe niet heel moeilijk, als je maar weet waar je op moet letten. Er komt namelijk wel wat kennis bij kijken.
Informatie hierover was moeilijk vindbaar
Al sinds het begin vind ik het moeilijk om mensen naar degelijke bronnen te verwijzen voor meer informatie hierover. De boeken die ik ken zijn ofwel heel erg uitgebreide en technische vakliteratuur, ofwel erg beknopte brochures waar weer net niet genoeg praktische info in staat om zelf mee aan de slag te kunnen.
Janneke Tops heeft daarvoor met het boekje How to save your own seeds, uitgegeven door de Canadese zadenwerkgroep Seeds of Diversity, een mooie middenweg gevonden. Door de vertaling van Janneke is nu in het Nederlands een interessante bron beschikbaar gemaakt als introductie in het onderwerp, een praktische instructiegids waarmee iedereen kan starten.
Uitgebreide informatie
Na een introductie in het onderwerp wordt de basiskennis behandeld die nodig is om te weten waar je op moet letten. De botanische indeling, biologische kenmerken van planten en hun bloemen, de benodigdheden en algemene kennis rondom zaden verzamelen, drogen en bewaren komen eerst aan bod. Daarna volgt een uitgebreide beschrijving per gewas, of gewasgroep, met instructies hoe je het voor dat gewas aanpakt. Van isolatieafstanden en groeiperioden tot hoe en wanneer je de zaden oogst en schoonmaakt, alles wordt behandeld in dit boek.
Mijn advies
Ik denk dat deze gids een onmisbare bron van informatie is voor iedereen die aan de slag wil met eigen zaden telen.