Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen

Auteur: Jeff Lowenfels
Vertaling: Marc Siepman
Uitgeverij: Uitgeverij Vonk, 2021
ISBN: 9789062240623
Aantal pagina's: 192
Verkrijgbaar via: groeneboekenshop.nl

Deze boekbespreking verscheen in Permacultuur Magazine nummer 31 en werd geschreven door Frank Anrijs (Website Yggdrasil).

Jeff Lowenfels heeft een vierluik geschreven waarin hij telkens een ander aspect van de tuin op zijn manier bekijkt. In detail, met de nodige theorie en achtergrond waarna altijd een hele brok praktische informatie volgt die je perfect zelf kan toepassen in de tuin.

Het eerste boek, Het bodemvoedselweb, is al een hele tijd geleden vertaald door Marc Siepman. Het is een prachtig boek over het belang en de werking van het bodemleven, zeker een aanrader! Marc Siepman heeft ondertussen ook het derde boek uit de reeks vertaald: Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen.

Onbekend is onbemind

Schimmels en tuiniers gaan meestal niet goed samen, en er bestaan veel mythes en misverstanden over deze helpers in de bodem. Want dat blijkt overduidelijk in het boek: schimmels zijn noodzakelijk in de natuur en bieden meer dan een helpende hand.

Waar men vroeger de samenwerking tussen planten en schimmels zag als iets uitzonderlijk, weet men nu dat zowat alle planten een samenwerking aangaan met een schimmel.

Veel kennis is er nog niet over deze organismen, maar er wordt wel steeds meer onderzoek verricht waardoor er constant nieuwe inzichten zijn. En deze komen uitgebreid aan bod in het boek. Zo worden enkele mythes ontkracht en krijg je veel informatie over deze ondergrondse schimmels.

Wat een schimmel juist is, op welke verschillende manieren deze kunnen samenwerken met planten, wat de voordelen zijn voor onze planten en veel meer vind je in het theoretische deel, waarmee het boek aanvangt. Enige achtergrondkennis maakt het eenvoudiger om alles te begrijpen, maar is zeker geen vereiste om te kunnen volgen. De vele mooie en duidelijke tekeningen helpen bij de soms wat moeilijkere termen die in het boek voorkomen.

Praktijkvoorbeelden

Het tweede deel gaat dieper in op toepassingen van mycorrhizae op verschillende gebieden: landbouw, tuinbouw, boomteelt, hydrocultuur en gazons.

Enkele voorbeelden van de voordelen van de samenwerking van planten en schimmels: tomaten groeien hoger en wegen meer, grassen in gazons zien groener en ontwikkelen een beter wortelstelsel. Aardappelen worden tot 50% groter, druiven groeien aanzienlijk beter …

De lijst is lang, de voordelen groot.

Zelf aan de slag

Je krijgt op het einde ook een handleiding waarmee je je eigen mycorrhizale schimmels kan kweken en oogsten. Zo kan je helpen om je bodem te vitaliseren en zo sterkere planten te hebben.

Handig is het hoofdstuk waarin alle voorgaande informatie overzichtelijk en kort wordt samengevat.

Conclusie

Het boek is een aanrader indien je meer wilt leren over schimmels en de relaties met planten. Het geeft veel en duidelijke informatie en je leert dat deze schimmels echt wel onmisbaar en belangrijk zijn in je tuin en bij uitbreiding in de natuur. Ook leer je manieren om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren met deze mycorrhizale schimmels en zo de kennis uit te breiden.