De man en het hout

Auteur: Lars Mytting
Oorspronkelijke titel: Hel ved
Vertaling: Angélique de Kroon (11de druk)
Uitgeverij: Atlas Contact, 2017
Aantal pagina's: 240

Deze boekbespreking verscheen in Permacultuur Magazine nummer 13 en werd geschreven door Frank Anrijs (Website Yggdrasil).

Dit boek werd mij aangeraden door een vriend als een boek dat zeker de moeite waard is om te lezen als je zelf hout stookt. Het boek begint met een hoofdstuk over de geschiedenis van stoken, over het ‘houtstook-gen’ dat Noren bezitten en het belang van hout voor de Scandinavische landen. Zo is het bij wet verplicht om altijd een reservebron van verwarming (naast elektriciteit) voorradig te hebben, wat bij de meesten een houtkachel is waarin bij voorkeur berkenhout wordt gestookt.

De volledige cyclus

De volgende tien hoofdstukken behandelen de volledige cyclus: vanaf het bos over het hakken, stapelen en drogen tot het vuur. Op het einde krijg je nog een hele hoop feiten en bronnen vermeld, een heel volledig boek over alle aspecten van hout en stoken dus.

Op zich zou dit een heel saai en droog boek kunnen zijn, ware het niet dat de schrijver Lars Mytting een heel leuke stijl van schrijven heeft, terwijl het boek ook nog doorspekt is met grappige anekdotes, humor en interessante verhalen.

Rijke inhoud

Je zou het boek in verschillende categorieën kwijt kunnen: naslagwerk, handleiding, roman. Het leest heel vlot alhoewel er een schat aan informatie in staat. Zo leer je hoeveel calorieën een bosarbeider met een kettingzaag per dag verbrandt, dat een boom opstoken evenveel CO2 vrijzet als hem in het bos laten wegrotten en welke houtsoorten het meest geschikt zijn om te stoken.

Je krijgt doorheen het boek ook een massa tips: wanneer je best bomen rooit, hoelang ze moeten liggen voor je klieft, hoe je je hout best opslaat, hoelang het moet drogen … De lijst is werkelijk heel lang en iedereen leert bij: zelfs als je al lang bezig bent met hout!

De passie druipt eraf

Je merkt dat de schrijver een passie heeft voor hout en deze ook goed kan overbrengen, bijvoorbeeld wanneer het over gereedschap gaat: ‘Elke kras in de zaag, bijl of handgrijper doet terugdenken aan bezwete dagen in het bos. Het patina van hars en intensief gebruik geeft veel houtliefhebbers een nauwe band met het weinige en simpele gereedschap dat ze nodig hebben. (…) Goed gereedschap zal gebruiksslijtage van een heel leven dragen en uiteindelijk als een monument voor degene die het gebruikte overblijven.’

Absolute aanrader

Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die iets met hout en stoken heeft, maar ook voor degene die er juist niets mee heeft! Je leert op een leuke manier enorm veel bij en je idee van een houtkachel en stoken wordt veel genuanceerder.