De acht grote lessen van de natuur

Ondertitel: Wat de natuur ons leert over het goede leven
Auteur: Gary Ferguson
Oorspronkelijke titel: The Eight Master Lessons of Nature
Vertaling: Albert Bodde
Uitgeverij: Uitgeverij Ten Have, 2019
ISBN: 9789025907334
Aantal pagina's: 240

Deze boekbespreking verscheen in Permacultuur Magazine nummer 22 en werd geschreven door Frank Anrijs (Website Yggdrasil).

De acht grote lessen van de natuur

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe boeken met de natuur als onderwerp. Een tijd geleden botste ik op het boek De acht grote lessen van de natuur van Gary Ferguson. Hij bleek al een twintigtal boeken met een link naar de natuur geschreven te hebben, maar dit is het eerste boek dat vertaald is naar het Nederlands.

De titel leek mij nogal overmoedig en bezorgde me een kramp van achterdocht. Ik begon dan ook met lage verwachtingen aan het boek. Maar wat was ik verkeerd. Ik kan zonder enige terughoudendheid zeggen dat dit een van de beste boeken is die ik afgelopen jaar gelezen heb. En ik lees veel.

Het was niet wat ik had verwacht

Wanneer je een boek leest over de natuur dat gebaseerd is op nieuwe wetenschappelijke inzichten (zoals de achterflap vermeldt), dan verwacht je een mainstream boek dat hier en daar wat van de platgetreden paden afwijkt. Groot was dan ook mijn plezier toen al snel bleek dat in dit boek allesbehalve deze paden worden gevolgd.

Het uitgangspunt van het boek is dat we allemaal een onderdeel zijn van de natuur, maar dat we verdwaald zijn en terug verbinding zoeken. In acht hoofdstukken, acht lessen, probeert de schrijver ons duidelijk te maken hoe we het beste het contact met de natuur kunnen herstellen.

Voor iemand die bezig is met permacultuur, is de natuur een centraal gegeven, iets wat je bestudeert, observeert en waarvan je leert. Naarmate de lectuur vorderde, werd het mij steeds duidelijker: dit is een permacultuurboek. Sterker nog, dit is voor mij het boek over sociale permacultuur dat ik tot nog toe miste!

Sociale permacultuur

Geen gewone mindfulness, technieken en methodes die met een permacultuursausje worden overgoten om ze op smaak te brengen. Maar de juiste mix van wetenschap, nieuwe inzichten, natuurvoorbeelden, mythes en ga zo maar door. Kijk alleen al eens naar enkele van die acht lessen:

  • openstaan voor alles wat we niet weten
  • alles is met elkaar verbonden
  • hoe groter de diversiteit, hoe sterker het leven wordt
  • om ons te genezen moeten we het vrouwelijke terugvinden
  • het leven verspilt geen druppel energie
  • de natuur is enorm veerkrachtig

Elk hoofdstuk is een uitgewerkt permacultuurprincipe! En niet toegepast op de tuin, niet op de economie, niet op de architectuur, maar op de mens, op onszelf. Vernieuwend, verhelderend,  opwekkend, hoopgevend. Ik kan het niet anders beschrijven.

ABSOLUTE aanrader

Ik vond het boek een echte eye-opener, verfrissend en vooral: het bood een nieuwe blik op iets waar ik al lang mee bezig ben. Je ontwikkelt dan een soort tunnelvisie, en dit boek opent je blikveld weer. Ik heb dit boek als luisterboek geconsumeerd en zocht bijna naar excuses om ergens naartoe te rijden zodat ik verder kon luisteren, zo goed vond ik het boek.

Als je met permacultuur bezig bent, zeker als je met sociale permacultuur bezig bent, dan is mijn advies: lees dit boek. Je zult er alleen maar beter en wijzer van worden.