Woelratten onder controle krijgen, is dat mogelijk?

Hoi daar! Ik heb wel een vraag: na goed mulchen jaar na jaar heb ik ideale grond voor veel mollen en woelratten. Hoe krijg ik dit op een verantwoorde manier onder controle? Dus zonder gas (carbuur) of mollenklem …

Deze vraag werd beantwoord door Frank Anrijs.

Het is een vraag die heel veel mensen bezighoudt die willen tuinieren met veel bodembedekking. Het is echter een misvatting dat je veel woelratten en mollen krijgt door te mulchen. Je krijgt veel woelratten en mollen omdat je (vermoed ik toch) weinig tot geen grondbewerking uitvoert en je bodem zo sterk hebt verbeterd dat er een zeer divers bodemleven is ontstaan. Het is de combinatie van beide factoren die de problemen met de woelratten oplevert. Mollen weiger ik als een probleem te zien, zij zijn juist een deel van de oplossing!

Geen grondbewerking is de oorzaak
Ik woon in een fruitstreek en vele fruitboeren hebben grote problemen met woelratten die de wortels van jonge aanplantingen afvreten. Zij gebruiken geen mulch en houden een kale bodem rond de bomen. Maar ze voeren geen grondbewerking uit, wat een eerste vereiste is voor woelratten. Nu terug naar je vraag: hoe krijg je woelratten onder controle?

Geen kant-en-klare oplossing
In mijn ervaring is dit heel moeilijk, zeker in een kleine tuin. Je moet proberen om natuurlijke vijanden aan te trekken die de problemen, veroorzaakt door jouw plagen, mee helpen oplossen. Hoe groter het plaagdier echter is, hoe moeilijker het is om de juiste natuurlijke vijanden aan te trekken en hoe langer het duurt voor het probleem opgelost of onder controle geraakt.

Natuurlijke vijanden
De beste natuurlijke vijanden van de woelrat zijn hermelijn, wezel en bunzing omdat deze in het gangenstelsel van de woelrat geraken en zo deze dieren vangen. Minder effectief zijn das, kat, egel, torenvalk, sperwer, havik, reiger, ooievaar, uil en buizerd omdat ze de woelrat enkel kunnen vangen als ze boven de grond komt.

Het aantrekken van deze dieren is op een klein domein niet evident, soms is het zelfs onmogelijk. Een dier dat je wel kan aantrekken en dat in vele tuinen al aanwezig is, is de mol. Deze kruipt door dezelfde gangen en is een carnivoor. Een mol eet de jongen van een woelrat op, dus verwelkom een mol met open armen in je tuin en probeer deze zeker nooit te verjagen. Het zou trouwens niet helpen, want er zou zeer snel een ander exemplaar zijn plaats innemen.

Verstoren van hun woonplaats
Daarnaast is het verstoren van het gangenstelsel heel effectief in het verjagen van woelratten. Ze zijn heel stress-gevoelig en worden verjaagd als hun gangensysteem regelmatig wordt verstoord. Op Yggdrasil maken wij alle gangen die we tegenkomen kapot wanneer we aan het werken zijn op de bedden. Als je geen bezwaar hebt tegen een beetje bodembewerking, kan het gebruik van een grelinette ook effectief zijn om de gangen van de woelrat te vernietigen.

Trucjes werken niet
Alle andere trucjes die je kan vinden hebben wij geprobeerd maar zijn niet effectief. Mensenharen, knoflook, bloembollen, … het heeft allemaal geen effect. Een combinatie van natuurlijke vijanden en het vernietigen van hun gangen heeft er bij ons voor gezorgd dat het probleem verminderd is. Alles is nog niet echt onder controle, maar we zijn op de goede weg!