Deze vraag werd beantwoord door Frank Anrijs.
Als je begint met tuinieren volgens de permacultuurprincipes betekent dit dat je je bodem gaat bedekken met organisch materiaal, dit noemen we mulchen.
Als je je groentetuin volledig wilt mulchen, dan heb je al snel behoorlijk grote hoeveelheden mulchmateriaal nodig en dit meerdere keren per jaar.
Of je dit materiaal allemaal zelf kan kweken in je tuin, hangt van vele factoren af maar in principe is het mogelijk. Natuurlijk eist het zelf kweken van mulchmateriaal een deel van je tuin op. Maar met een goed ontwerp is het niet onmogelijk om het ‘afval’ van een bepaalde zone te gebruiken als mulchmateriaal zodat je continu organisch materiaal produceert zonder dat het echt een verloren ruimte wordt.
Randen leveren een belangrijke bijdrage
Zo is het aanbrengen van randen heel belangrijk in een tuin, zowel voor het creëren van een micro-klimaat als voor het vergroenen van je omgeving. Je biedt op die manier ook een nestplaats aan allerlei organismen. Maar deze randen moeten gesnoeid worden en dat snoeisel kan dan gebruikt worden als bedekkingsmateriaal voor je moestuin. Kruiden zoals salie, tijm, lavendel hebben een jaarlijkse snoeibeurt nodig, wat dan weer mulch oplevert.
Ook zijn er sierplanten die mooi bloeien en insecten aantrekken, maar ineens ook hard groeien en perfect verscheidene keren per jaar kunnen gemaaid worden en zo telkens een bron zijn van mulch-materiaal. Denk maar aan smeerwortel of engelwortel. Ook wanneer je geen uitgebreide plantenborder hebt, heb je waarschijnlijk meer mulchmateriaal in je tuin dan je denkt.
Bijna iedereen heeft een gazon, dus …
Zo is er in bijna elke tuin een gazon en dit moet geregeld gemaaid worden. Telkens je maait, heb je mulchmateriaal om te gebruiken in je groentetuin! Ook bomen en struiken leveren in het najaar een grote bijdrage door hun blad te laten vallen.
Het probleem van een tekort aan mulch materiaal bestaat dikwijls vooral bij mensen die beginnen met natuurlijk tuinieren. Eens je een tijdje bezig bent, verandert je blik op je tuin en ga je overal een mogelijke bron van mulchmateriaal zien.
Zo staan er in het najaar bladkorven langs de straat waar je blad uit kan halen, is je buurman waarschijnlijk heel blij als jij zijn wekelijkse lading grasmaaisel wil verwerken en is de plaatselijke tuinaanlegger heel snel bereid om af en toe een lading houtsnippers af te leveren op je oprit.
Wees inventief!
Wanneer je je volledige tuin omvormt tot groentetuin is het misschien onmogelijk om volledig zelfvoorzienend te zijn in mulchmateriaal, maar als je nog wat ruimte hebt overgelaten voor een grasveldje, een plantenborder en een voortuintje, dan geraak je met enige inventiviteit wel aan voldoende materiaal om je bedden het volledige jaar rond afgedekt te houden met een mooie mulchlaag. Ook planten die vaak als onkruid beschouwd worden zoals heermoes, ridderzuring, koningskaars en dergelijke kunnen, in het stadium voor de bloei, goede mulch leveren.
Denk eraan: alle organisch materiaal kan gebruikt worden!