Kan ik de bloemen van de Russische smeerwortel ook als mulch gebruiken?

Kan ik de bloemen van de Russische smeerwortel ook als mulch gebruiken? En wat is dat witte poederachtige spul dat na een tijdje op de plant komt? Kan ik de bladeren en bloemen dan nog als mulch gebruiken?

Deze vraag werd gesteld door Siebrand Miedema en werd beantwoord door Frank Anrijs.

Gewone smeerwortel (Symphytum officinale)

Een groot voordeel van de Russische smeerwortel is dat hij steriele bloemen vormt. Dat betekent dat hij wel veel bloemen maakt waar voedsel inzit voor hommels, maar dat er geen zaden gevormd worden. Je kan dus gerust de stengels met bloemen gebruiken om te mulchen.

Wel is het zo dat de plant wanneer het bloeitijdstip aangebroken is (rond 1 mei), zijn bloeistengels naar boven stuwt en nog weinig blad vormt. Veel mulchmateriaal is er in deze periode niet te oogsten. Daarom raad ik altijd aan om de plant voluit te laten bloeien, want hij trekt enorm veel hommels aan.

Na enkele weken is de bloei gedaan en snij je de bloeistengels af. De bloeistengels, met bloemen eraan, kan je gebruiken om te mulchen.

Dit geldt voor alle duidelijkheid enkel voor de Russische smeerwortel. De gewone en vele andere variƫteiten krijgen wel vruchtbare zaden en verspreiden zich via mulchen razendsnel door je moestuin. Zo kan smeerwortel een groot probleem worden!

Oogsten
Snij je de bloeistengels niet af, dan gaan deze dikke stengels na verloop van tijd openvallen en verschijnen de nieuwe bladeren van de smeerwortel in het centrum van de plant. Indien je je stengels oogst, vormt de plant veel sneller en meer nieuw jong blad dat je kan gebruiken om te mulchen.

Indien je enkele keren per jaar het blad oogst van een smeerwortel, krijg je niet of nauwelijks aantasting met dat witte poederachtige spul: meeldauw. Deze schimmel komt voornamelijk op het oude versleten blad voor. Jonge bladeren zijn hier normaal ongevoelig voor.

Maar zelfs wanneer de jonge bladeren zijn aangetast door deze schimmel kan je hier perfect mee mulchen. Wij doen dit al jaren zonder problemen. De schimmel is een zwakteparasiet die op oudere bladeren of zwakkere planten voorkomt.

Leg je dit aangetaste blad tussen je goed groeiende groentes dan gaan hier geen problemen opduiken. De schimmel zweeft trouwens massaal in de lucht en zal verzwakte en oude planten sowieso aantasten, je mulchlaag heeft hier geen invloed op. Zo kan je ook met blad en stengels van pompoenen en courgetten mulchen in het najaar, ook al zit daar op het einde van het seizoen heel vaak meeldauw op.

Volop mulchen dus!