Pootafdrukken, uitwerpselen en vraatschade: hoe weet ik wat van welk dier is?

Pootafdrukken, uitwerpselen en vraatschade: hoe weet ik wat van wie is?

Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.
— Wikipedia

Observeren

Wanneer je zelf een moestuin hebt en deze in samenwerking met de natuur wil beheren, dan weet je dat observeren een belangrijk punt is. Observeren in een permacultuurtuin doe je continu, elke keer je in de tuin aanwezig bent. Soms loop je hiervoor speciaal in de tuin rond, andere keren gebeurt het tijdens het werken of oogsten. In het begin voelt het nog raar aan om bewust naar dingen te kijken in je tuin. Niet gewoon kijken, maar kijken en jezelf vragen stellen zoals wat, waarom en hoe.

Hou je dit echter een tijdje vol, dan wordt observeren een gewoonte en na een tijdje doe je dit min of meer onbewust. Een fototoestel bij de hand, vraagtekens klaar in je hoofd. En wat je dan ook snel merkt, is dat je van veel zaken bitter weinig af weet. Zo kan ik geen vogels herkennen. Niet op zicht en al zeker niet op gehoor. Spijtig vind ik dat. Maar ook sporen ken ik totaal niet. Welke dieren welke vraatschade achterlaten. Welke uitwerpselen en pootafdrukken van welk dier afkomstig zijn. Het is mij een mysterie, maar het lijkt mij ongelooflijk interessant om te kunnen zeggen wat er allemaal rondloopt in je tuin.

Webinar

Daarom heb ik een poos geleden een online presentatie gevolgd van natuurpunt met als onderwerp: Spoorzoeken. De webinar heeft mij enkele nieuwe dingen geleerd, misschien vooral dat sporen lezen niet eenvoudig is, maar wel leuk. Is het het begin van een nieuwe uitdaging? Wie weet. Ik vond het alvast interessant om te volgen, misschien jij ook!

De webinar: Sporenzoeken.

 


Deze blog is geschreven door Frank Anrijs (Yggdrasil)

 

 

Plaats een reactie