Ik dacht, ik doe het vandaag niet. Ik blog niet op moederdag, ik neem een dagje ‘blog off’. Maar toen dacht ik, elke dag is het moederdag, want je kan niet zomaar je kindjes in de steek laten. Elke dag vraagt van jou als moeder dat je klaarstaat, dat je systeem ‘gezin’ werkt!
Je werkt met een duidelijk plan dat je ontworpen hebt volgens de permacultuurprincipes, hebt verschillende elementen, zoals een huis, huisregels, school, op tijd naar bed, geen chocola voor het eten, enzovoorts …
Permacultuur is alom aanwezig. Laten we de permacultuurprincipes van het moederschap maar es overlopen:
Observeer en interageer.
Geef je kinderen de mogelijkheid om zelf hun wereld te verkennen, loop niet altijd achter ze aan, maar hou ze wel in een ooghoek in de gaten. Het verkennen en ontdekken moet in een veilige omgeving gebeuren. Zolang je die veiligheid kunt garanderen en observeert wat er gebeurt, kan je ook te zijner tijd interageren, namelijk als er iets fout loopt of als je uitleg kan geven en je kind (en jij zelf misschien ook) er op die manier iets van leert!
Vang en bewaar energie.
Kinderen kunnen al eens op je zenuwen werken, of oververmoeid zijn en dit uitwerken op hun mama, of op een moment dat jij moe bent, van alles willen of beginnen dreinen omdat hen iets niet zint. Enfin, je weet wel. Maar je houdt dit maar vol omdat het eigenlijk meestal je grootste schatten zijn. Omdat je van hen meestal wel veel energie krijgt. Door die tekeningen die de kleinste je elke dag als je ze ophaalt van school geeft: “mammie speciaal voor jou” en het blad staat vol met hartjes, of je krijgt een spontane kus, of ze kan zo leuke verhaaltjes verzinnen. Dat geeft energie! Of de oudste die je een knuffel geeft als er iets mis is gegaan of gemeend vraagt dat je je niet pijn hebt gedaan, toen je onhandig de deur tegen je hand sloeg. Enfin, ze zijn zo lief dat je die energie moet vasthouden om wat reserve te hebben voor dat moment dat je een van hen ‘werkelijk achter het behang zou willen plakken’!
Zorg voor opbrengst.
Dat is een beetje een rare, dit principe. Je kind op zich is al opbrengst. Het geeft je zoveel voldoening om dat kleine wonder dat je ter wereld bracht te zien opgroeien. Dat is een ongelooflijke meerwaarde in je leven!
Pas zelfregulering toe en accepteer feedback.
Soms laat je de dingen op zijn beloop, en hoef je niet op voorhand alles klaar te hebben voor je kinderen. Ze zijn flexibeler en veerkrachtiger dan je denkt. Nu vaak krijg je reactie op wat je doet of niet doet. Dus de zelfregulering is relatief. Je moet die feedback dan ook accepteren. Als je met iemand in gesprek bent op een moment dat je kind je probeert duidelijk te maken dat ie naar de WC moet (“pipi doen mammie”) en je geeft er geen gehoor aan, dan zal je toch moeten aanvaarden dat je een propere broek voor je kind moet halen en zijn poep en de vloer moeten opkuisen.
Gebruik en valideer herbruikbare bronnen en diensten.
Dat is een gemakkelijke: gebruik herbruikbare luiers. Ach, ik denk dat je als moeder creatief moet zijn om op alle mogelijke vragen een antwoord te vinden en patstellingen waarin ze soms verzeild geraken moet oplossen, willens nillens, op een of andere manier of niet!
Produceer geen afval.
Uiteraard wens je het beste voor je kind en wil je dat het een schoon mens is/wordt. Die later als ie ‘groot en sterk’ is, zijn stukje in de maatschappij inneemt en het goede doet. Je maakt geen kinderen als uitschot van de maatschappij. Zo geïnterpreteerd is dit zesde principe natuurlijk wel een harde…
Ontwerp eerst patronen en dan de details
Een kind ontwikkeld eerst zijn grove motoriek en dan de fijne motoriek. Zo gaat het meestal! Als de patronen goed zitten dan worden nadien de details ook wel goed ingevuld. En dit gaat zowel fysisch als mentaal. Je geeft je kind de grote lijnen mee, belangrijke waarden, naarmate je kind ouder wordt begeleid je ook nog de verfijning, maar langzaam aan vullen ze dit meer en meer zelf in!
Integreer in plaats van te scheiden
Alles wat je doet als moeder doe je in een groter systeem van jezelf zijn. Naast je kinderen heb je nog je hobby’s, je werk, je man of je vrouw, je vrienden en vriendinnen. Kortom heel je eigen leven, waar je kinderen meerdere plaatsen in hebben. Zo geraken al die levens verweven en creëer je een grote wereld, een groot netwerk voor je kind. Net zoals je mama vroeger voor jou gedaan heeft.
- Gebruik kleine en trage oplossingen
‘Een kinderhand is gauw gevuld’, zegt men wel es. Wel dat is waar. En zo kan je het maar beter houden!
Oeps, mijn kinderen zijn wakker… en ik word in de bloemetjes gezet. Ik ga ervandoor en ik ga ervan genieten. De andere principes komen nog wel es aan bod, of, als je zin hebt, mag je op deze blog reageren en ze verder invullen in je reactie!
Namelijkl Gebruik en valideer diversiteit, gebruik randen en waardeer het marginale, gebruik en reageer creatief op veranderingen.
Nog een fijne moederdag aan alle mama’s!
Karin Hanus