Het volgende nummer verschijnt rond 21 december en heeft als onderwerp ‘relaties’. Een belangrijke relatie om te bekijken is die tussen mens en natuur. Zeker in deze bizarre tijd met een pandemie als corona. Velen vluchten de natuur in op zoek naar afleiding. Natuurbeherende organisaties waren weinig enthousiast over de grote toeloop van mensen in natuurgebieden tijdens de lockdowns. Al dat volk vertrapte de boel maar, verstoorde het wild en produceerde tonnen afval en rotzooi. Vooral boswachters ergerden zich aan de drukte. Begrijpelijk misschien, maar toch een wat paradoxale houding. Meer mensen betekent toch immers meer draagvlak voor de natuur?
Onze relatie met de natuur is niet al te best. Natuur staat op grote afstand van ons dagelijks bestaan. Een eeuw natuurbeleid heeft daar helaas in belangrijke mate aan bijgedragen. Dit beleid hanteert een museale opvatting van natuur en landschap en heeft de mens uit de natuur gejaagd. Tijd dus voor een herziening van uitgangspunten.
De schrijver is René Röell. Hij is permacultuurdocent, -ontwerper en -trainer. Tevens is hij coördinator van Permacultuur Centrum Nederland. Zijn belangstelling ligt op het vlak van de sociale permacultuur en maatschappelijke toepassingen van permacultuur. Het artikel verschijnt pas vanaf 21 december in het magazine, hier krijg je echter een voorproefje: Natuur als museumstuk.