Deze week een podcast beluisterd over de invloed van tuinieren op onze darmen en dus onze gezondheid. Niet veel nieuwe dingen gehoord, maar altijd goed om er nog eens aan herinnerd te worden! Tuinders zijn over het algemeen gezonder en leven langer, maar pas onlangs realiseerde men zich dat dit niet alleen is omdat we een actieve hobby hebben, maar dat we ons immuunsysteem beïnvloeden door contact met aarde en microben overal in onze tuin.
Michael Mosley deelt de ‘hygiënehypothese’ en hoe we ons immuunsysteem ten goede kunnen beïnvloeden, door middel van gezonde voedingsgewoonten en tijd buitenshuis. Al deze activiteiten komen ten goede aan wat bekend staat als ons microbioom, een vitaal onderdeel van onze darm dat ontstekingen onder controle houdt en ons helpt om chronische ziekten zoals kanker, veroudering of dementie te bestrijden.
Eigen groenten eerst
Een van de problemen met de meeste groenten en fruit in de supermarkt is dat deze niet zo vers zijn of evenveel voedingsstoffen bevatten als die van eigen bodem, vertelt hij. Door je eigen voedsel te verbouwen wordt dit ondervangen, terwijl je ervoor zorgt dat je dieet rijk is aan groenten – met name peulvruchten, broccoli, cichorei – en kleurrijk fruit, wat betekent dat je natuurlijk gezond voedsel consumeert dat vol zit met fytonutriënten.
Hij moedigt ons ook aan om te experimenteren met ons dieet, met als doel een regenboog op je bord, aangezien variatie in soort voedsel en kleur een enorm voordeel blijkt te zijn. Hoewel het verbouwen van sperziebonen en tuinbonen een veel voorkomende activiteit is, stelt hij voor om verder te onderzoeken – naar linzen en meer ongewone bonen, niet alleen vanwege hun vezels en voedingsstoffen, maar ook om de ecologische voetafdruk van onze wekelijkse winkel te verkleinen.
Hij moedigt ons ook aan om zoveel mogelijk tijd buitenshuis door te brengen, wat enorm gunstig is voor onze mentale en fysieke gezondheid – het stimuleert natuurlijke cellen die infecties bestrijden en ook ons immuunsysteem versterken. En hij laat zien hoe het planten van bomen, zelfs op kleine schaal in een stadstuin, je gezondheid ten goede komt door de luchtkwaliteit in en rond onze huizen te verbeteren.
Podcast
Luister nu naar deze fascinerende discussie tussen Michael Mosley en Lucy Hall, BBC Gardeners’ World Magazine Editor.