Onlangs ging ik met mijn vrouw een koffie drinken in een café in de buurt. Allee, ik ging koffie drinken, mijn vrouw drinkt liever thee. De persoon achter de bar had duidelijk ervaring en maakte zwierig een koffie op een apparaat dat er zeer professioneel uitzag. Ik keek al verlangend uit naar een lekker hete koffie!
De koffie werd gebracht met een speciale tekening in het schuim zoals momenteel in de mode is. Zodra ik de kop aan mijn lippen zette, merkte ik echter dat er iets mis was. Na de eerste slok was ik er zeker van: het was barslechte koffie. Ik heb met de grootste moeite mijn kop leegdronken, maar mijn uitstapje voor een kop koffie was een zware teleurstelling. Aan de barman en de machine lag het niet, het waren hoogstwaarschijnlijk koffiebonen van slechte kwaliteit; slecht gebrand of verkeerd bewaard. Een verhaal van slechte input …
Permacultuur
Op fora, op Facebook, via mail en bij gesprekken tijdens cursussen en rondleidingen zijn er regelmatig mensen die vertellen over hun moeizame start met permacultuur en natuurlijk tuinieren. Dat het niet evident is om vol te houden en om mooie groenten te kweken, dat er toch veel problemen voorkomen, dat hun bodem niet beter wordt …
Ook dit is heel vaak een verhaal van slechte of onvoldoende input: ongeacht wat men je ook probeert wijs te maken, niemand wordt geboren met een groene vinger. Iedereen kan leren tuinieren, maar je moet wel de moeite doen om het te leren natuurlijk. Net hetzelfde geldt voor alle andere aspecten van permacultuur: het is niet enkel voor de ‘luckie few’ weggelegd, iedereen kan perfect een leven leiden volgens de permacultuurprincipes, maar dat vraagt een inspanning. Niets komt vanzelf, maar je kan het jezelf wel veel eenvoudiger maken!
Input
En hier komt de input weer op de proppen. Wanneer je iets wil leren, dan heb je veel (goede) input nodig. Denk aan je schooltijd. Vele jaren van leren en studeren, en wat heb je op die enkele jaren toen niet allemaal bereikt? Dan kan je nu toch niet verwachten dat je je door het lezen van een boek en het volgen van een Facebook-groep ineens een hele levenswijze eigen kan maken in enkele jaren tijd? Het vraagt ook nu weer een enorme input van informatie, van tekst, video en uitleg.
Ik zeg niet dat je moet wachten met je levenswijze aan te passen of dat je niet op Facebook mag rondkijken! Ik zeg wel dat je een informatiemonster moet worden: lees boeken (in het meervoud!) over permacultuur en dan ook over alle vormen van permacultuur. Volg podcasts over permacultuur, lees blogs, volg cursussen, volg fora over permacultuur, volg Facebook-groepen … Zoek overal input, neem zoveel mogelijk op, dan komt de output vanzelf wel. Het is zelfs goed om ook veel informatie tot je te nemen over andere onderwerpen. Een kruisbestuiving is altijd mogelijk en levert soms onverwachte oplossingen op.
Je moet ook niet alles van buiten leren of schrik hebben dat je veel gaat vergeten. Dat geeft niets! Het gaat er niet om dat je alles moet onthouden of opschrijven wat je leert, je onderbewustzijn slaat alles op en onthoudt het wel. Na een tijd, als alles wat inzinkt en je begint na te denken over bepaalde oplossingen of aanpassingen komt alles wel bijeen en boven borrelen. Je vindt dan oplossingen en aanpassingen die logisch lijken en kloppen met alles wat je gelezen en gehoord hebt.